AfterDawn logo

Intelin Larrabee etenee vihdoin hyötykäyttöön

Teemu Laitila Teemu Laitila

Intelin pahasti pieleen mennyt Larrabee-nimellä tunnettu näytönohjainprojekti on viimein poikimassa kaupallista hyötyä yhtiölle. Larrabee ei kuitenkaan tule palvelemaan näytönohjaimena alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaisesti, vaan osana raskaaseen tieteelliseen laskentaan suunnattua järjestelmää.

Larrabee-arkkitehtuuri tunnetaan nykyisin nimellä Many Integrated Core (MIC) ja siihen perustuva ensimmäinen siru on Knights Corner, joka tullaan valmistamaan Intelin uudella 22 nm tekniikalla ja se sisältää yhtensä 50 ydintä. Niiden laskentateholla Intel pyrkii pääosin Nvidian tällä hetkellä hallitsemille tieteellisen laskennan markkinoille.

Nvidian kannalta tilanne on ikävä, sillä tähän mennessä Nvidian Tesla-tuotteet ovat olleet hallitsevassa asemassa ja tieteellinen laskenta on Nvidialle merkittävä bisnes. Intel on jo julkistanut yhteistyösopimuksia tieteelliseen laskentaan järjestelmiä valmistavan SGI:n sekä muiden järjestelmätoimittajien kanssa.


Intelin MIC-arkkitehtuurin etuna Nvidian Teslaan verrattuna on sovellusten helpompi käännettävyys. MIC on käytännössä läjä x86-ytimiä, kun Teslalle sovellukset on käännettävä Nvidian omalle CUDA-alustalle.

Toisaalta Intelin yleiskäyttöisempi ratkaisu ei arvioiden mukaan pärjää Nvidian Teslalle raa'an laskentatehon kannalta niissä tilanteissa, joissa Teslaa useimmiten käytetään.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.