AfterDawn logo

Oikeasti edulliset SSD-asemat tulevat ensi vuonna

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

SSD-massamuistilaitteissa on useita teknisiä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä ylivertaisia verrattuna mekaanisiin kovalevyihin. Tärkeimpinä pieni koko, vähävirtaisuus ja ennen kaikkea suorituskyky. Niiden läpimurto massamarkkinoille on kuitenkin antanut odottaa itseään.

Kuluttajamarkkinoilla SSD-asemien myyntiä ovat vetäneet lähinnä tehokäyttäjät. Suolainen hinta on pitänyt Matti Meikäläisen ostohalut tähän asti kurissa. Tutkimusyhtiö Gartner kuitenkin povaa, että ensi vuoden lopulla tilanteeseen on odotettavissa käänne, kun SSD-asemien gigatavua hinta laskee yhteen dollariin. Tällä hetkellä SSD-asemien gigatavu maksaa hieman yli 1,5 dollaria. Kovalevyjen gigatavu hinta on vieläkin alhaisempi, noin 0,10 $/GB.

Hinnanlaskun syynä on aiempaa edistyksellisempien tekniikoiden (pienempi viivanleveys) käyttöönotto NAND Flash -piirien valmistuksessa. Gartner uskoo hintojen laskevan edelleen vuoden 2012 jälkeen kun massamarkkinat alkavat vetämään kunnolla ja valmistajat lisäävät tehtaidensa tuotantokapasiteettia.


SSD-asemien toiseen heikkouteen eli pieneen tallennuskapasiteettiin ei ole näkyvissä selvää parannusta lähivuosina. Tämän vuoksi kovalevyt tulevat todennäköisesti pitämään pintansa isojen datamäärien varastoijina.

Kovalevyjen ja SSD-asemien hintoja voit käydä vertailemassa Afterdawnin uudistuneessa edukas.fi-tuotevertailupalvelussa.

4 KOMMENTTIA

Thor19931/4

Sit ku saa 80gigasen ~80e vois ostaa.

Raattis2/4

Vuosi sitten Kingstonin 64Gt SSDNow maksoi 140€. Nyt se on 98€ samassa putiikissa.

Ihan kuriositeettina, kun äsken huomasin.

johtaja593/4

Giga per euro on varmasti monelle se kipukynnys ja odottaisin SSD levyjen myynnin lähtevän reiluun nousuun, kun siihen hintaan päästään.

Bodomed4/4

Itse ajattelin juurikin konetta päivittettäessä. Että ostan sitten SSD levyn. Kun hinnat on kokoluokan kans suhteuttuna edulliset.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT