AfterDawn logo

VIA julkaisi vähävirtaisen neliydinprosessorin

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

VIA on julkaissut neliytimisen version Nano-suorittimestaan. Nano QuadCore L4700 on 64-bittinen x86-prosessori, joka perustuu kahteen tuplaytimiseen prosessorisiruun istutettuna samaan pakkaukseen. Uusi prosessori on yhteensopiva nykyisen Nano-alustan kanssa. VIA on x86-prosessoreiden markkinoilla pieni tekijä alle prosentin markkinaosuudellaan, mutta mittausten mukaan uusi malli ei kalpene vertailussa Intelin ja AMD:n kanssa.

Neliytimiset prosessorit valmistetaan 40 nm tekniikalla, mikä helpottaa VIA:n ongelmana ollutta kilpailijoitaan suurempaa virrankulutusta. Virrankulutus on edelleen suhteellisen suurta ja prosessorin TDP-arvoksi on merkitty 27,5 wattia.

Huolimatta kilpailijoiden teknisestä etumatkasta Anandtechin ajamissa suorituskykymittauksissa VIA:n neliydinmalli paljastuu itse asiassa sarjansa nopeimmaksi. Sen taakse jäävät AMD:n kaksiytiminen E-350 Fusion-malli sekä Intelin Atom-mallit.


Prosessori toimii 1,2 GHz:n kellotaajuudella, mutta TDP-arvon rajoissa nopeus voi nousta aina 1,46 GHz:n saakka Adaptive Overclocking -tekniikalla. VIA aikoo saada prosessoreiden massatuotannon käyntiin vuoden kolmannen neljänneksen aikana, mutta ensimmäiset uusiin neliydinmalleihin perustuvat tuotteet ovat esillä jo ensi kuussa Computex-messuilla.

1 KOMMENTTI

Thor19931/1

Hyvä, että VIAkin yirttää laittaa Intelille ja AMD:lle kampoihin.
Kolmas kilpailija on kuluttajille vain hyödyks.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT