AfterDawn logo

AMD kiistää huhut ARM-prosessorista

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

AMD on kiistänyt viime viikolla käyntiin lähteneet huhut, joiden mukaan yhtiö suunnittelisi ARM-arkkitehtuuriin perustuvan prosessorin valmistusta. AMD:n mukaan yhtiö aikoo tulevaisuudessa pyrkiä tablet-laitteiden prosessoritoimittajaksi, mutta prosessorit perustuvat jatkossakin x86-arkkitehtuuriin.

Syynä ARM-huhujen alkamiselle oli ARM:n mediaprosessoinnin osaston johtajan Jem Daviesin tuleva puheenvuoro AMD:n kehittäjätapaamisessa, joka pidetään kesäkuussa. Myös ARM:n toimitusjohtaja lisäsi vettä huhumyllyyn mainitsemalla AMD:n olevan aikeissa harkita uudelleen yhtiön strategiaa.

AMD:n mukaan ARM:n edustaja kuitenkin osallistuu konferenssiin vain keskustellakseen yhtiöiden yhtenäisistä grafiikkasuorittimiin liittyvistä kiinnostuksenkohteista.

AMD aikoo julkaista ensimmäiset tablet-laitteisiin tarkoitetut prosessorit ensi vuoden aikana. Tulevat prosessorit perustuvat AMD:n Fusion-tekniikkaan eli niissä on sekä prosessoriydin että näytönohjain integroituna samalle sirulle. Tulevien APU:den koodinimet ovat Wichita ja Krishna ja ne tuotetaan 28 nanometrin valmistusprosessilla, mikä mahdollistaa mobiililaitteille erittäin tärkeän pienemmän tehonkulutuksen. APU:t tulevat sisältämään yhdestä neljään prosessoriydintä.

2 KOMMENTTIA

Thor19931/2

Kylläpä luulis AMD:llä olevan kiinnostusta, mutta resurssit ei vaan riitä, kun Intel jyrää.

Ilborg2/2

Otetaan huomioon että AMD on aina ollut Intelin kilailija, niin sikäli yllättävää olisikin nähdä AMD ihan ARM-prossuja valmistamassa.

Mutta huhut on voinut lähteä vaikka mistä liikkeelle, eikä tämän huhun virheellisyys tarkoittaisi etteikö jotain muuta voisi olla meneillään. Esimerkiksi ARM taitaa olla hyvinkin kiinnostunut AMD:n fusion-näyttiksistä, ja ehkä ARMin spekseissä nähdään AMDn näyttis, joka toki toisi AMD:lle lisenssirahaa. Ei kuulostaisi täysin utopistiselta vaikka ARM ja AMD fuusioituisi tai jotain vastaavaa. Molemmilla on paljon vahvaa tekniikkaa, ja molemmat hyötyisi toisen osaamisesta merkittävästi. ARM on halunnut kuitenkin työpöytämarkkinoille viimeaikoina, sekä AMD:n prossutkin hyötyisi tekniikasta jotka vähentävät entisestään RISC-prossujen tehonkulutusta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT