AfterDawn logo

AMD:ltä ensi viikolla uusi budjettiluokan näytönohjain

Teemu Laitila Teemu Laitila

AMD aikoo julkaista ensi viikolla uuden näytönohjaimen halvempaan 100 - 150 dollarin hintaluokkaan. Huhtikuun viidentenä odotettu Radeon HD 6790 on tarkoitettu kilpailemaan Nvidian muutaman viikon takaisen GeForce GTX 550 Ti:n kanssa. Julkaisu oli alunperin suunniteltu jo maaliskuun viimeiselle päivälle, mutta AMD on päättänyt viivyttää julkaisua, jotta AIB-valmsitajat saavat tarpeeksi tuotteita valmiiksi julkaisuun mennessä.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Nordic Hardwaren tietojen mukaan toisin kuin muut 6700-sarjan kortit, Radeon HD 6790 ei perustu uudelleenlämmiteltyyn vanhaan arkkitehtuuriin vaan kyseessä on leikattu versio 6800-sarjassa käytetyistä Barts-piireistä.

Nordic Hardwaren lähteiden mukaan Barts LE -nimellä tunnettu piiri sisältäisi 800 Stream Processor -yksikköä verrattuna Barts Pro:n ja Barts XT:n 960 ja 1120:n SP:n. Grafiikkaytimen kellotaajuus on kuitenkin nostettu aiempia malleja korkeammalle 840 MHz:n. Muistin kellotaajuus on 1050 MHz ja koska kyseessä on sama Barts-piiri leikeltynä, muistiväylä on 256 bitin levyinen.


Erikoisin ominaisuus tulevassa Radeon HD 6790 -ohjaimessa on sen kohtalaisen korkea tehonkulutus. Nordic Hardwaren mukaan kortti vaatii toimiakseen lisävirtaa kahdesta 6-pinnisestä PCIe-virtaliittimestä ja kortin enimmäistehonkulutus on tietojen mukaan 150 wattia kun oletettavasti nopeampi HD 6850 kuluttaa enimmillään vain 129 wattia ja pärjää yhdellä 6-pinnisellä lisävirtaliittimellä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT