AfterDawn logo

ONFI 3.0 -standardi valmistui – luvassa nopeampia SSD-asemia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Open NAND Flash Interface Working Group eli lyhyesti ONFI on saanut valmiiksi ONFI 3.0 NAND Flash -väylän standardisoimistyön ja julkaissut sen spesifikaatiot. NAND-muistien väylätekniikkaan liittyvä uusi standardi lupailee selvää suorituskykyparannusta SSD-asemiin.

Tällä hetkellä myynnissä olevat SSD-asemat ja niiden ohjaimet perustuvat ONFI 2.1- ja 2.2-standardeihin. Näissä yhden muistikanavan siirtonopeus yltää korkeintaan 200 megatavuun sekunnissa. Päivitetty standardi lupaa kaksinkertaistaa tiedonsiirtonopeuden 400 megatavuun sekunnissa (kanavaa kohti). Jo nyt uusimmissa asemissa päästään kyllä tällaisiin tiedonsiirtonopeuksiin, mutta vain usean muistikanavan avulla (esim. OCZ Vertex 3).

Uuden standardin käyttöönotto riippuu hyvin voimakkaasti ohjainpiirivalmistajista eli pääasiassa SandForcesta, Intelistä ja Marvellista. Yhtiöiltä tuskin tullaan näkemään ONFI 3.0 -tuellisia ohjaimia kovin nopeasti, onhan esimerkiksi toisen sukupolven SandForce-ohjaimetkin vasta tulossa käyttöön. Toinen ongelma on se, että SATA 6 Gbps -liitännän teoreettinen 750 MB/s:n tiedonsiirtoraja tulee melko nopeasti vastaan. Intelin, joka toimii myös ONFI:ssa aktiivisesti, kehittämälle Thunderbolt-tekniikalle saattaisi siis löytyä tarvetta jo lähitulevaisuudessa, vaikkei se olekaan ainoa mahdollinen ratkaisu pullonkaulan rikkomiseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT