AfterDawn logo

Apple ottaa Light Peakin käyttöönsä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Cnetin saamien tietojen mukaan Apple aikoo astua lähitulevaisuudessa julkisuuteen ja kertoa ottavansa Intelin Light Peak -teknologian käyttöönsä.

Cnet ei osannut sanoa, että onko tulevassa MacBook Prossa jo käytetty Light Peakia. Huhujen mukaan Apple julkaisee tietokoneen torstaina 24. helmikuuta. Verkkosivu arvioi, ettei Apple tule tyytymään Intelin keksimään nimeen, vaan käyttää tuotteissaan omaa brändinimeä. Intel on jo aiemmin kertonut, että ensimmäiset Light Peakia hyödyntävät laitteet ilmestyvät markkinoille tämän vuoden alkupuoliskon aikana. Myös Sonyn uskotaan ottavan standardin käyttöön varhaisessa vaiheessa. Markkinoilla ei ole toistaseksi laajennuslaitteita, jotka hyödyntäsivät Light Peakia.

Light Peak mahdollistaa erittäin suuret tiedosiirtonopeudet. Alkuvaiheessa nopeus yltää 10 gigabittiin sekunnissa, mikä on kaksinkertainen nopeus verrattuna USB 3.0:aan, mutta nopeus moninkertaistuu tulevaisuudessa. Intelin kunnianhimoinen tavoite on ollut, että Light Peak korvaisi tietokoneiden kaikki muut liitäntätyypit. Alkuperäisessä Light Peak -standardissa tieto siirtyy optisesti eli valon avulla, mutta siinä on jouduttu ottamaan takapakkia, ja ensimmäiset Light Peak -ratkaisuissa signaali siirtyy kuparia pitkin. Siirtonopeuksiin kuparin käyttö ei kuitenkaan vaikuta Intelin mukaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT