AfterDawn logo

Googlen tablet-Android haastaa iPadit

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Google esitteli eilen kauan kaivatun erityisesti tablet-kokoluokkaan optimoidun version Android-käyttöjärjestelmästään. Useiden uudesta versiosta kirjoitettujen esittelyjen pohjalta vaikuttaisi siltä, että tablet-versiota odottaneet laitevalmistajat olivat oikeassa.

Androidin vanhaan 2.2 versioon pohjautuva Galaxy Tab ei ole kohtuullisesta suosiostaan huolimatta saavuttanut erityisen vahvoja myyntilukuja, mistä osaltaan voi syyttää huonosti tableteille optimoitua käyttöliittymää. Samsungin ensimmäistä tablet-laitetta on moititty myös käyttöliittymän tahmeudesta. Android 3.0 Honeycomb hyödyntää paremmin tablettien isoja ruutuja ja tuo mukanaan myös paremman rautakiihdytyksen käytön sujuvoittamiseksi.


Eilinen julkistustilaisuus ei tuonut esiin mitään erityisen yllättävää, Honeycombin käyttöliittymästä on julkaistu kohtuullisen kattavat videoesittelyt jo aiemmin. Honeycomb antaa aiempaa suuremman painoarvon Androidin kotiruudulle, jossa lisääntynyt kuva-ala mahdollistaa monipuolisemman informaation esittämisen. Käyttäjälle näytettyjä ilmoituksia onkin parannettu ja esimerkiksi saapuvasta sähköpostista ilmoitetaan kotiruudulle ilmestyvän pienoissovelluksen avulla.

Yksi käyttöliittymän suurimpia muutoksia on sovellusten valikoiden esittämiseen käytetty Action Bar -työkalupalkki. Se korvaa fyysisen menu-nappulan ja sovelluksesta riippuen sen valikoissa voidaan joko avata uusi välilehti selaimeen sekä säätää selaimen asetuksia tai tuoda uusia videoklippejä videoeditoriin.

Lisääntynyttä graafista suorituskykyä hyödynnetään kehittäjille tarkoitetuilla uusilla grafiikkakirjastoilla, jotka helpottavat näyttävien siirtymäanimaatioiden käyttöä. Animaatioihin saadaan potkua parannetulla laitteistokiihdytyksellä ja parannetulla tuella moniytimisille prosessoreille, jollainen yhä useammasta julkaistusta tablet-mallista löytyy.


Musiikkisoittimen levynkansia esittävä näkymä hyödyntää näytönohjaimen tehoja animaation esittämisessä.

Ensimmäinen markkinoille saapuva Android 3.0 -versioon perustuva tabletti on Motorolan Xoom, jota odotetaan myyntiin lähiviikkojen aikana. Muutaman viikon päästä Barcelonassa nähtäneen liuta uusia Honeycomb-tabletteja. Kun käyttöjärjestelmä on kunnossa, voidaan Applen iPadille viimeinkin odottaa varteenotettavaa kilpailua.


Jos siis Applen laitteiden käyttökokemus ei ole enää ylivoimainen kilpailijoihin verrattuna, tablet-kisan tulee ratkaisemaan kuka saa painettua laitteidensa hinnan alimmaksi. Apple ei perinteisesti ryhdy hintakilpailuun, joten sopivalla hinnoittelulla Android-tablettien menekki on vahvalla pohjalla.

Kuvat:ArsTechnica

2 KOMMENTTIA

Tomppa121/2

Linkit pielessä uutisessa.

Ei enää, miksi näitä viestejä ei voi poistaa?

eddison842/2

Noniin, nyt on ensimmäinen järkevä käyttis olemassa tablet-käyttöä ajatellen. Vielä kun saadaan kohtuuhintaan laite ulos hyvällä raudalla sekä akkukestolla ja tilavalla muistilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT