AMD ja Nvidia kasvoivat Intelin kustannuksella GPU-markkinoilla

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

AMD ja Nvidia kasvoivat Intelin kustannuksella GPU-markkinoilla
Tutkimusyhtiö Jon Peddie Researchin tuoreiden lukujen mukaan tietokoneiden GPU-markkinat laskivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 7,8 prosenttia verrattuna vuoden 2009 samaan ajankohtaan. Koko vuoden aikana näytönohjaimia myytiin vain 4,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2009, odotukset olivat paljon korkeammalla.

Intel säilytti odotetusti markkinajohtajuutensa. Yhtiön markkinaosuus kuitenkin putosi 55,2 prosentista (Q3/2010) 52,5 prosenttiin. Markkinaosuuden putoaminen satoi Nvidian ja AMD:n laareihin, sillä molempien yhtiöiden osuudet näytönohjainbisneksessä kasvoivat yli prosenttiyksiköllä. Markkinajärjestys kolmen suurimman osalta pysyi samana eli AMD on toisena (24,2 %) aiempaan niukemmalla erolla ennen Nvidiaa (22,5 %). VIA ja Matrox säilyttivät asemansa.

Näytönohjainten toimitusmäärien laskua voidaan selittää sillä, että tavallisten tietokoneiden markkinat kutistuvat samalla kun tablet-koneet valtaavat alaa. JPR ei kuitenkaan uskalla vielä tässä vaiheesssa lyödä väitettä lukkoon. Tutkimusyhtiö uskoo vuoden 2011 olevan parempi näytönohjaimien kannalta kuin viime vuosi Intelin Sandy Bridge -prosessoreiden, AMD:n Fusion-prosessoreiden ja uusien DirectX 11 -näytönohjaimien ansiosta.

Kommentoi uutista