AfterDawn logo

Uusi artikkeli: Sandy Bridge esittelyssä: toisen sukupolven Core-prosessorit

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intelin tuoreimpien toisen sukupolven Core-prosessoreiden julkaisu on aivan nurkan takana. Tom's Hardware pääsi tutustumaan paljon hypetettyihin prosessoreihin ja niin pääsette tekin lukijat uuden artikkelin myötä.

Sandy Bridge -arkkitehtuuriin perustuvat uudet prosessorit ovat uudenlaisia siinä mielessä, että niissä on ensikertaa integroitu näytön-, muistin- ja PCIe-ohjain sekä prosessoriytimet samalle sirulle. Piirisarjan osien integroiminen samalle sirulle pakotti yhtiön myös uudistamaan väylää, jolla prosessoriytimet ja muut osat pääsevät käsiksi alimpaan välimuistitasoon. Intelin Xeon-prosessoreista tuttu rengasväylä on tullut työpöytäprosessoreihin.

Lisäksi Intel on rakentanut uusiin prosessoreihin uuden lohkon, jonka tarkoituksena ei ole mikään muu kuin videomateriaalin en- ja dekoodaukseen liittyvä laskenta (Quick Sync). Testiemme tulokset ovat häkellyttäviä, Blu-ray-elokuvaa katseltaessa prosessorin käyttöaste oli alimmillaan nolla prosenttia. Laitoimme uusia Sandy Bridge -prosessoreita suorituskykytesteihimme ja lopputulokset olivat varsin mukavanlaisia.


Sandy Bridge -prosessoreihin ei liity ainoastaan hyvää, vaan se tuottaa myös karvaita pettymyksiä. Pahimpiin pettymyksiin voidaan lukea prosessorin näytönohjain, joka ei ole niin hyvä kuin oli hypetetty. Lisäksi Intelin menettely näytönohjainmallien käytössä prosessorimalleissa on ihmeellinen. Sandy Bridge -prosessoreiden suurin heikkous kuitenkin lienee ylikellottaminen, se on tehty äärettömän hankalaksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT