AfterDawn logo

MSI:ltä Zacate-sirulla varustettu kannettava

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Tietokonevalmistaja MSI suunnittelee julkaisevansa ensi vuonna AMD:n Zacate-sirulla varustetun kannettavan tietokoneen. Kannettavan prosessorina on 1,6 gigahertsin taajuudella toimiva E-350.

Uusi kannettava kuuluu yhtiön Classic Series -sarjaan ja tottelee nimeä CR650. Kannettavassa käytetyssä E-350-piirissä on kaksi 1,6 gigahertsin taajuudella toimivaa Bobcat-arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä ja 80 Stream-ytimestä koostuva Radeon HD 6310 -näytönohjain. Kannettavassa on lisäksi 15,6 tuuman näyttö ja HD-tason web-kamera.

CR650:n akunkeston pitäisi olla selvästi parempi kuin nykyisissä kannettavissa, mutta salassapitosopimus estää näiden tietojen kertomisen. Myöskään hinnoittelusta ei ole vielä tietoa. AMD julkaisee Zacate- ja Ontario-sirut virallisesti tammikuussa järjestettävillä CES-messuilla.

2 KOMMENTTIA

sobc1/2

Salassapito sitä ja salassapito tätä. NDA taitaa tuoda jännityksen tunnetta näihin nörttipiireihin.

ArskaVi2/2

Niin, vertaillaanpa hieman sen tiedon valossa mitä meillä on tänään käytettävissä.

Kyseisen Zacate-sirun TDP on 18 W (ja 40 nm prosessi), joten se on sama uusimpien (ja myös vanhempien) Intelin vähävirtaisten mobiili-prosessorien kanssa (esim. i3-380UM). Myös tämä Intelin uusin mallisto sisältää prossuytimen, grafiikkaytimen ja muistiohjaimen. Joten tuossa valossa sirujen kulutus näyttäisi saman suuruiselta. Intelin sirut kuitenkin voittavat suorituskykytesteissä nämä AMD:n Zacatet mennen tullen. Zacate pärjää ainoastaan grafiikan suorituskyvyssä.

Jos taas Zacatea verrataan Intelin Atomeihin, niin tuplaydin-Atomin TDP on 8,5 W. Ei kai tässä ole mitään epäselvyyttä kumpi kuluttaa vähemmän virtaa? Suorituskykytesteissä Zacate on vain n. 10% tehokkaampi kuin Atom, mutta toisaalta grafiikan osalta täysin ylivoimainen.

Jos sen sijaan verrataan Zacaten vähävirtaisempaa pikkuveli-tuplaydinmallia Ontariota, jonka kellotaajuus on vain 1 GHz, niin SEN TDP on 9 W. Tämä malli siis voisi taistella tasapäisesti Intel Atomin kanssa tehontarpeen suhteen. Sen sijaan ko. mallin suorituskyvystä meillä ei ole mitään tietoa, koska AMD on antanut testattavaksi vain noita tehokkaampia Zacateja.
Jos tehokkaampi Zacate (1,6 GHz) voittaa Atomin n. 10 %:lla, niin tämä tehottomampi Ontario (1,0 GHz) malli arvattavasti häviää ainakin saman verran jos ei enemmänkin. Grafiikkasuorituskyvyssä se tosin pärjännee edelleen selvästi Atomia paremmin.

Joten virrankulutuksen suhteen en odota suuria muutoksia uuden Zacate- ja Ontariosirujen tulon myötä.
Tehopuolella kuluttaja pääsee valitsemaan lähinnä sen suhteen, että haluaako vähävirtaisissa malleissa vähemmän prossutehoja ja enemmän grafiikkatehoja. Toivottavasti hinnan suhteen nämä uudet Zacatet ja Ontariot (yhteensä Brazos-alusta) voivat lyödä Intelin tarjonnan.

Eli ei AMD:llä ole mitään maita mullistavaa tämän Zacaten myötä tarjota. Kun Intel julkistaa ensi vuoden toisella puoliskolla uudet 32 nm:n Atomit, voi AMD olla taas vaikeuksissa. AMD:lle jää tietysti se yksi tekijä, jolla pitää itsensä kilpailukykyisenä. Hinta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT