AfterDawn logo

Intel sopimassa patenttikiistan Nvidian kanssa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Teknologiayhtiöt Intel ja Nvidia ovat kiistelleet rinnakkaislaskentaa koskevissa patenttiasioissa oikeussalin ulkopuolella ja nyt näyttäisi siltä, että yhtiöt pääsevät sopimukseen ilman oikeuslaitoksen auttavaa kättä. Intel ja Nvidia aikovat lisensoida patenttia koskevan teknologian toinen toisilleen.

Intelin motiivina riidan sopimiseen on UBS Securitiesin analyytikko Uche Orjin mukaan se, että Intel pystyisi entistä paremmin kilpailemaan AMD:n kanssa. Intelin rahkeet kilpailla AMD:ta vastaan rinnakkaislaskennassa ja integroiduissa näytönohjaimissa paranisivat selvästi. Lisäksi Intel pystyy valmistamaan aiempaa parempia rinnakkaislaskentakiihdyttimiä HPC-koneisiin.

Nvidiakaan ei jää tyhjin käsin, sillä yhtiö uskoo lisenssin antavan sille mahdollisuuden kehittää piirisarjoja Intelin uusimmille Core i -prosessoreille. Intel ei kuitenkaan usko sopimuksen antavan Nvidialle mahdollisuutta kehittää piirisarjoja prosessoreille, joissa on integroitu muistinohjain. Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä, ettei Nvidia voi kehittää piirisarjoja Core i -prosessoreille.


AMD ja Nvidia ovat jo astuneet HPC-markkinoille, joille Intel suunnittelee pääsevänsä vuonna 2012. Tuolloin yhtiö julkaisee 50-ytimisen Knights Cornerin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT