AfterDawn logo

AMD:ltä neljä uutta Athlon II -prosessoria

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Siruvalmistaja AMD esitteli alkuviikosta kolme uutta Phenom II- ja kolme Athlon II -prosessoria. Ne olivat suunnattu teho- ja peruskäyttön. Nyt AMD laajentaa Athlon II -prosessoreiden tarjontaa alemmassa teholuokassakin tuomalla neljä uutta vähävirtaista mallia.

Uudet prosesessorit ovat neljä-, kolme- ja kaksiytimisiä. Tulokkaista kallein on noin 130 euroa maksava neliytiminen ja 2,5 gigahertsin kellotaajuudella toimiva Athlon II X4 615e. Toisena tulee satasen maksava 2,6 GHz:n taajuudella tikittävä kolmiytiminen Athlon II X3 420e. Tuplaytiminen ja 3 GHz:n taajuudella tahkoava Athlon II X2 250e on kolmikon halvin ja maksaa vain 75 euroa.

Viimeisenä on kahden gigahertsin Athlon II X2 270u, jonka hinnasta ei ole tietoa. Prosessorin TDP-arvo on kuitenkin ainoastaan 25 wattia. Aiemmilla kolmella mallilla TDP-arvo on 45 wattia.

4 KOMMENTTIA

ArskaVi1/4

Lueskelin joskus reilu vuosi sitten netistä testejä, joissa vertailtiin noiden 45 watin Athlonien virrankulutusta Intelin 45nm:n core2duohin (joiden tdp on 65W). Yllättäen Intelit eivät kuluttaneet sen enempää virtaa, taisi joissakin tapauksissa olla jopa vähävirtaisempi.

Eriol2/4

TDP onkin lämpötehoarvo (watit), eikä prosussuissa juuri kuvaa virrankulutusta (ampeerit), vaan sitä kuinka paljon lämpöä jäähdytysjärjestelmän on maksimissaan pystyttävä siirtämään prosessorilta pois.

ArskaVi3/4

Originally posted by Eriol:

TDP onkin lämpötehoarvo (watit), eikä prosussuissa juuri kuvaa virrankulutusta (ampeerit), vaan sitä kuinka paljon lämpöä jäähdytysjärjestelmän on maksimissaan pystyttävä siirtämään prosessorilta pois.

Näinpä se taitaa olla, mutta pointti onkin siinä, että kyllä kai näiden Athlonien toivottu myyntivaltti (ja yleisemminkin pienen TDP-arvon toivotaan antavan kuvan vähävirtaisesta prossusta) on kuitenkin vähäinen virrankulutus? Sitä kai ostaja niiltä haluaa? Ainakin (iso?) osa ostajista? Toisaalta, eihän sähkönkulutukselle ole muutakaan indikaattoria esitetty valmistajien taholta.

TDP-arvo voi teoriassa kuvata lämpöominaisuuksia, mutta kyllä kai se käytännössä on synonyymi sähkönkulutukselle?

Eriol4/4

Käytännössähän se on, mutta eri valmistajien TDP-arvot eivät ole vertailukelpoisia, koska standardia mittaustapaa ei ilmeisesti ole. Varsinkin prossupuolella TDP-arvot annetaan aika laiskasti, eivätkä kuvaa hyvin virrankulutusta. Athlonit ovat edelleen vanhaa arkkitehtuuria josta puuttuu uudemmat power-gating ominaisuudet, eivätkä näin ollen pärjää Intelin i-prossuille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT