AMD: Llano-pohjaiset laitteet kauppoihin ensi kesänä

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

AMD: Llano-pohjaiset laitteet kauppoihin ensi kesänä
AMD:n kansainvälisen tuotemarkkinoinnin varajohtaja Leslie Sobon kertoi Inside Hardware -sivuston haastattelussa, että valtavirran ja korkean teholuokan kannettaviin tarkoitettujen Llano-hybridiprosessorien toimitusten valmistajille jo alkaneen, ja että kauppojen hyllyille Llano-pohjaiset laitteet saapuvat kesällä 2011. Llano on niin sanottu CPU-GPU-yhdistelmäpiiri, jossa on siis sekä grafiikka- että prosessoriydin (tai ytimiä).

Llano on Ontario- ja Zacate-piirien vastine korkeampaan teholuokkaan, kun kaksi muuta on tarkoitettu budjettikoneisiin. Entuudesta jo tiedetään että neljästä prosessoriytimestä koostuva Llano-piiri koostuu 35 miljoonasta transistorista, jotka ovat mahdutettu 9,69 neliömillimetrin tilaan (luvuissa ei L2-välimuistia). Piirin tehonkulutus on 2,5–25 wattia. Piirin kellotaajuuden odotetaan olevan yli 3,0 gigahertsiä. Llanot valmistetaan 32 nanometrin SOI-tekniikalla.

Uudet Llano-piirit toimitetaan Sabine-alustalla. AMD:lta kerrotaan, että siihen integroitu Hudson-koodinimellinen I/O-ohjain tukee PCIe-grafiikkaporttia, 16 USB-porttia, USB 3.0 -teknologiaa, kuutta SATA-porttia (RAIDilla), gigabitin verkko-ohjainta ja niin edelleen. Alustasta voi löytyä myös integroitu Vancouver-grafiikkapiiri.

Zacate-pikkuveljen suorituskyvystä saadaan lisätietoa tällä viikolla. Sobonin mukaan laitevalmistajat ovat tähän mennessä olleet ällistyneitä Llanon suorituskyvystä. Intelin kilpailevien Sandy Bridge -piirit julkaistaan tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Kommentoi uutista