AfterDawn logo

AMD esitteli kilpailijaa Atomeille

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Ostettuaan ATI:n AMD ilmoitti aikovansa kehittää uuden tyyppisiä prosessoreita, joissa näytönohjaimen toiminnallisuus olisi täysin integroitu prosessoriin. AMD kutsui uusia prosessoreita Accelerated Processing Unit -nimellä (APU) ja koko integrointistrategian nimeksi annettiin Fusion.

Fusion-projektin tuotteista on kuultu jo aiemmin ja työpöytäkäyttöön suunniteltujen APU:den olisi tarkoitus ilmesty joskus ensi vuoden puolella. Nyt AMD on kuitenkin esitellyt kannettaviin laitteisiin suunniteltuja Fusion-prosessoreita, joilla on potentiaalia tarjota Intelin Atomeille vakavasti otettavaa kilpailua. Asiasta kerrotaan useilla uutissivustoilla.

Uudet Ontario ja Zacate nimellä tunnetut mobiiliprosessorit perustuvat AMD:n uusimpaan Bobcat-arkkitehtuuriin ja ne on valmistettu GlobalFoundriesin 40 nm:n valmistusprosessilla. Niissä on molemmissa kaksi Bobcat-ydintä sekä DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain joka tukee UVD 3.0 -videodekoodausta, eli se kykenee purkamaan 1080p-tason videokuvaa. Siruille on integroitu myös DDR3-muistiohjain.

Zacaten TDP-arvoksi on ilmoitettu 18 W ja se on tarkoitettu erittäin ohuisiin sekä halvemman hintaluokan kannettaviin, kun Ontario kilpailee suoraan Atomien kanssa 8 W:n TDP-arvolla ja se on tarkoitettu netbook/nettop-koneisiin. Atomeihin verrattuna Ontariolle antaa kilpailuetua sen Out-of-Order-tekniikka ja huomattavasti tehokkaampi näytönohjain. Nykyiset Atom-prosessorit kykenevät purkamaan enintään 720p-resoluution videokuvaa.


Uusia Fusion APUjen odotetaan saapuvan OEM-valmistajille ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.


Kuvassa oletettavasti Ontario

Edit:Korjattu valmistusprosessin kokoluokka 40 nm:n.

3 KOMMENTTIA

ArskaVi1/3

Hmmm... tästä on tullut tihkumalla niin monenlaista tietoa. Olin käsityksessä, että ensimmäiset Fusionit valmistettaisiin vanhalla arkkitehtuurilla (mikä sen nimi nyt olikaan, ei siis kuitenkaan Bobcatilla). Ja oliko asia vielä niin, että ne olisivat 45nm:n prosessilla tuotettuja?

Eriol2/3

Llano tulee olemaan 32nm, Ontario on 40nm bulk -tekniikalla. Ontariossa on uusi Bobcat-arkkitehtuuri ja Llanossa käytetään Phenomeista tuttuja päivitettyjä Deneb-ytimiä.

I_Slay_Y3/3

Pitää hankkia kun ilmestyy.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT