AfterDawn logo

DDR4 ensimmäiset tiedot julki

Panu Roivas Panu Roivas
1 kommentti

DDR3 tuli markkinoille 2007, neljä vuotta DDR2:n julkaisun jälkeen. Nyt ensimmäiset ideat DDR4-standardille on julkistettu.

Muistivalmistajat ovat keskustelleet tulevasta standardista Tokiossa järjestetyssä MemCon Tokyo 2010 -tapahtumassa. Standardin oletetaan valmistuvan tulevana vuonna, ja ensimmäisten piirien 2012, mutta DDR4 SDRAMin kuluttajamarkkinoiden penetraatiota odotetaan vasta 2015.

DDR4 on tarkoitus jatkaa siitä missä DDR3n rajat tulevat vastaan. Tämä tarkoittaa korkeampia kellotaajuuksia, eli suurempaa kaistanleveyttä, mutta myös virrankulutuksen pienentymistä. Normaalipiirit vaativat vain 1,2 volttia, ja matalavirtaiset vain 1,05 tai 1,1 volttia. DDR3-muistien maksiminopeudeksi arvioidaan jäävän 2133 MHz, ja tästä nopeudesta alkaisivat DDR4 muistit aina 4266 MHz saakka. Myös pienempiä nopeuksia, kuten 1600 MHz, odotetaan siirtymävaiheessa.

Suunnitelmien mukaan myös muistinkäsittelytapa muuttuisi niin, ettei tulevaisuudessa enää tarvita parillisia määriä muistipiirejä jotta muistit toimisivat optimaalisesti useampikanavaisilla muistiohjaimilla. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että muisteja voisi lisätä erikokoisina tarpeen mukaan ilman, että suorituskyky olisi normaalia heikompi parittomien muistien takia. Kalliimpia kahden piirin muistikittejä ei olisi siis välttämätöntä ostaa.


Koska suunnitelmat ovat vasta alkuvaiheessa, ne saattavat muuttua vielä huomattavasti, ja alustavat tiedot kertovat lähinnä siitä mitä saattaa olla luvassa tulevaisuudessa. Palvelinpuolella nykyisenkaltainen monikanavainen muistiohjain saattaa hyvinkin jatkaa tulevaisuudessakin. Asiasta kertoo enemmän Japanilainen PC Watch.

1 KOMMENTTI

Pihlis121/1

Useampikanavaiset muistiohjaimet olis jees juttu niin ei koko pakkaa tarvi päivityksissä vaihtaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT