iSuppli: Muistin hinta saattaa nousta loppuvuodesta

Kirjoittaja Teemu Laitila,

iSuppli: Muistin hinta saattaa nousta loppuvuodesta
Kaikenlaisissa tietokoneissa yleisesti käytetyn DRAM-muistin (DDR SDRAM) kysyntä uhkaa ylittää tarjonnan vuoden toisella puoliskolla, uutisoi iSuppli. iSupplin mukaan syynä tarjonnan vähenemiseen ovat mm. ongelmat liian vähäisessä valmistuskapasiteetissa ja uusiin valmistusprosesseihin siirtymisen aiheuttamat ongelmat.


Muistimarkkinat reagoivat yleensä nopeasti tarjonnan vähenemisen aiheuttamiin hintapaineisiin ja hinnat saattavatkin nousta loppuvuodesta. iSuppli yhtiön vanhempi analyytikko Mike Howard ennustaa, että koko vuoden kysynnän kasvu kasautuu kahdelle viimeiselle neljännekselle, mikä kuormittaa muistivalmistajien tuotantokapasiteettia.

Kaksi suurinta muistien saatavuutta heikentävää ongelmaa ovat muistinvalmistuksessa käytettävien laitteiden heikko saatavuus, sekä useiden yhtiöiden heikot saannot uusiin alle 50 nm prosesseihin siirryttäessä. Suurimmat muistivalmistajat, kuten Korealainen elektroniikkajätti Samsung, Taiwanilainen Hynix ja Amerikkalainen Micron ovat jo onnistuneesti siirtyneet pienemmän viivanleveyden valmistusprosessiin, johtuen lähinnä niiden valtavista resursseista sekä kokemuksesta NAND-piirien valmistuksessa. Useiden pienempien valmistajien ongelmat vaikuttavat silti koko alan tuotantoon ja laskevat nettotuotantomääriä.

Kommentoi uutista