X58 vuonna 2010: USB 3.0 ja SATA 6Gb/s neljässä LGA 1366 -emolevyssä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Gigabyte GA-X58A-UD3R


GA-X58A-UD3R on halvin Gigabyten USB 3.0:lla varustettujen X58A-emolevyjen sarjassa. Kahden sadan dollarin hintalapulla varustettu GA-X58A-UD3R kilpailee varustelutasonsa puolesta huomattavasti korkeamman hintaluokan edustajien kanssa vieden samalla markkinoita halvemman hintaluokan kilpailijoilta.



Tämä Gigabyten emolevy on tämänkertaisen testimme ainoa alle 300 dollarin hintaluokassa, josta löytyy oma erillinen ohjainpiiri eSATA-portille, joita ratkaisun ansiosta on takapaneeliin lisätty kaksi (kun AsRockilla on vain yksi jaettu ja Asuksella ei lainkaan).



X58A-UD3R:n kenties suurin etu muihin samanhintaisiin kilpailijoihin nähden on sen PCIe-väylien automaattiset kytkimet, jotka mahdollistavat kahden näytönohjaimen käyttämisen väylillä x16-x16 tai neljän näytönohjaimen asentaminen x8-x8-x8-x8-tilaan. PCIe-kantojen tiiviin välityksen vuoksi vain kolmen kahden paikan levyisen näytönohjaimen käyttäminen on mahdollista.

Kolmea kaksi paikkaa vievää näytönohjainta käyttävälle on tiedossa samanlaisia ongelmia kuin Asuksen emolevyn tapauksessa. Kunnollisen liitettävyyden aikaansaamiseksi on hankittava ATX-standardin vastainen kotelo, josta löytyy kahdeksan paikkaa ohjainkorteille (standardinmukaisesta löytyy seitsemän). Tehotoimistokäyttäjät arvostavat pelaajia enemmän neljän näytönohjaimen asennusmahdollisuutta, kun pelaajat tyytynevät maksimissaan kahteen näytönohjaimeen.

Emolevyn ulkoasun pikkumokiin voisi lukea romppuaseman liittimen sijoittelu alas taakse. Tämän vuoksi Windows XP:tä AHCI-ajureilla asentavat käyttäjät joutuvat toteamaan pitkän romppukaapelin rumuuden. Tyytymättömyyttä saattaa aiheuttaa myös Ultra ATA –liittimen sijoittelu etualakulmaan, melko kauas optisista asemista.

Marvellin 88SE9128 ohjainpiiri tarjoaa kaksi SATA 6Gb/s porttia yhden 5,0 Gb/s:n PCIe 2.0 –kannan kautta. SATA-laitteiden asennuksessa kannattaa olla tarkkana, sillä SATA 6Gb/s ja 3 Gb/s –portit ovat molemmat värikoodattuja valkoisiksi. Molempia SATA-porttityyppiä ohjaavat erilliset ohjaimet ja niistä kummastakin löytyy tuki Ultra ATA:lle. Gigabyte on päättänyt siirtää vastuun Ultra ATA:sta JMicronin piirille, joka hoitaa SATA 3 Gb/s –porttien tiedonsiirronkin.

Gigabytestä löytyy yhteensä seitsemän paikkaa lisäohjainkorteille. Lämpöritilän asettelu kuitenkin rajoittaa ylimmäisten ohjainkorttien pituutta vajaaseen kahdeksaan senttiin.

BIOS-ominaisuudet

Gigabyten hyvin suunniteltu MB Intelligent Tweaker –ylikellotusvalikko ei ole juurikaan nähnyt uudistuksia kahteen tai kolmeen sukupolveen, mutta eipä tarvettakaan ole ollut. Prosessorin kellottamisasetukset ovat valikon ylimpinä, kun jännitesäädöt löytyvät sivun alaosasta.



Lukuisat alivalikot tuovat mukanaan edistyneemmät prosessoriasetukset



Advanced DRAM Features –valikosta saa muistien ajoituksia säädettyä lisää, jolleivät päävalikon asetukset olleet tarpeeksi riittäviä. Lisäasetuksiin kiinni haluavat käyttäjät, jotka eivät kuitenkaan halua säätää muistiajoitusten kanssa, kannattaa käyttää "Quick-tilaa".

Tuttuun tapaan neljä perusajoitusta voi säätää nopeasti sivun yläreunasta, kun harvemmin tarvitut lisäasetukset löytyy omana ryhmänä alempaa.


Advanced Voltage Control –alivalikosta löytyy nimensä mukaisesti lisää jänniteasetuksia.


Käyttäjä voi tallentaa yhteensä kahdeksan omaa BIOS-konfiguraatiota, joiden lisäksi emolevy tallentaa itse kolme viimeaikaista tallentamatonta muutosta muistiinsa siltä varalta että käyttäjä haluaa palata näihin asetuksiin.

Varustelu


Gigabyte tarjoaa saman varustelutason kuin Asuskin, mutta lisänä on pari ohjekirjasta ja Ultra ATA -nauha.

Kommentoi artikkelia