X58 vuonna 2010: USB 3.0 ja SATA 6Gb/s neljässä LGA 1366 -emolevyssä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppuyhteenveto


USB 3.0- ja SATA 6 Gb/s –ohjainten lisääminen X58-piirisarjoihin on varsin luonnollinen kehityssuunta, kun standardit päivittyvät hiljalleen uudempiin. Totena pitää kuitenkin sanoa, ettei tämänkertaisissa emolevyissä ollut oikeastaan mitään uutta tai mielenkiintoista verrattuna aiempaan sukupolveen, kun nämä kaksi teknologiaa jätetään laskuista pois. Asukselle ja Gigabytelle voi antaa pyyhkeitä siitä, etteivät he ole kyenneet ratkaisemaan kolmen kaksipaikkaisen näytönohjaimen dilemmaa, josta jo aiemmin tässä artikkelissa oli puhetta. AsRock ei turhaan yrittänyt ängetä PCIe-kantoja emolevylle, vaan luovutti suosiolla nämä kaistat muihin tarkoituksiin. Asuksen ja Gigabyten emolevyjen väylätaajuuksissa havaittiin 0,7 prosentin ero.


Vaikka mitään uutta ja hienoa teknologisen kehityksen tuotetta ei nyt päästy näkemään, niin Gigabyten X58A-UD3R nousee hintansa ja varustelutasonsa puolesta ylitse muiden. Siitä löytyy jopa enemmän ominaisuuksia kuin Asuksen levystä. AsRock ja X58A-UD3R löytyvät samasta hintaluokasta, joten hinta-laatu-suhde on selkeästi parempi kuin Gigabyten kalliimmalla versiolla. Mitään vastaavaa X58-emolevyä ei ole nähty sitten viime marraskuun. Tällä kertaa ei jää arvailujen varaan mikä emolevyistä tulee saamaan THG:n erityismaininnan.



AsRockin X58 Extreme3 ei kannata kuitenkaan turhaan unohtaa. BIOS-ongelmat aiheuttivat sen heikon suorituskyvyn kun levyn ohjaimet otettiin pois käytöstä. Nämä ongelmat ovat kuitenkin jo historiaa 1.52-päivityksestä lähtien. Reiluuden vuoksi AsRockille annettiin uusi mahdollisuus ja päivitys todettiin toimivaksi. AsRock onkin pienemmän hintalappunsa vuoksi kelpo vastine Gigabytelle, jollei sitten koe muutamat Gigabyten tarjoamat lisäominaisuudet.

Kommentoi artikkelia