Web-selainten Grand Prix: top 5 testattu ja arvosteltu

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Analyysi ja Johtopäätökset



Näin web-selainten Grand Prix on loppusuoralla. Osa löydöistämme ei ollut kovinkaan yllättäviä, kuten Internet Explorerin täydellinen epäonnistuminen noudattaa web-standardeja (Acid3). Mukana oli kuitenkin paljon mielenkiintoisia huomioita, kuten Operan RAM-syöpöttely ja Safarin vahva esitys muitten uudempia selainversioita vastaan. Tiesin jo, että Firefox alkoi tuntua hitaalta, mutta en ollut tajunnut kuinka huonoksi tilanne oli tullut. Safari ei vastaannut odotuksia "nopeimmasta selaimesta maan päällä". Applen tuote hävisi Operalle ja Chromelle. Opera tuli lähelle väittämäänsä "maailman nopein selain", mutta lähelle ei vain ole tarpeeksi. Googlen Chrome oli nopeuskuningas.

Taulukko alla laskee yhteen sijoitukset testausten aikana. Chrome laskettiin voittajaksi Acid3-testissä Operan ja Safarin ollessa kakkosia. Firefox oli kolmas, neljäs tila ohitettiin ja Internet Explorer laskettiin viidenneksi sen surkean pistemäärän takia. SilverLight-testi oli myös tasapeli. Tällä kertaa IE ja Firefox laskettiin voittajiksi. Toinen sija annettiin OPeralle ja kolmas ohitettiin. Koska Safarin tulos oli melkein puolet Operan tuloksesta, sille annettiin neljäs sija. Chrome jäi viidenneksi. Laskimme myös Operan kyseenalaisen voiton Mozillan Dromaeo JavaScript Testissä huolimatta siinä tapahtuneista virheistä joiden takia kaikkia osuuksia testistä ei suoritettu. Jos emme olisi, Chrome olisi voittanut vielä selvemmin.

Chrome

Opera

Safari

Firefox

Internet Explorer

1st

7

7

5

4

2

2nd

9

5

4

5

3

3rd

2

6

12

4

3

4th

4

3

2

10

3

5th

3

4

2

2

14


Kuten voit nähdä, Google Chrome on voittaja. Vaikka sillä on yhtä paljon voittoja kuin Operalla, se saa eniten toisia sijoja ja näin on Operan edellä.

Pitäen mielessä että Safarin viime uudistuksesta on jo aikaa ja sen silti pärjätessä näin hyvin emme malta odottaa nähdäksemme mitä on luvassa seuraavaksi One Infinite Loopilta.

Mozilla on taas erilainen tarina. Vaikka uskon versio 3.6 tuoneen huomattavaa kehitystä 3.5.x verrattuna, se ei ollut tarpeeksi kilpailuun. Koska Mozillan viimeisin tarjoama on vain alle kuukauden vanha, sen sijoitus Grand Prix:ssä on vähintääkin pettymys.

Tämä tuo meidät Internet Exploreriin, Netscape Navigatorin tuhoajaan. Redmondin selain jäi viimeiseksi neljätoista kertaa (yli puolissa testeistä). IEn suorituskyky on lähinnä surullista.

Ennen kuin joku huutaa JavaScript-testien ylisaturaatiosta, olen laskenut voitot myös kategorioittain. Kolme käynnistystestiä lasketaan yhdeksi. Laskemme myös kolme muistinkäyttötestiä yhdeksi kategoriaksi. Viisi sivunlataustestiä sekä NonTroppo-testi lasketaan nekin vain yhdeksi. Taulukko näyttää voittajan kategorian mukaan.

Kategoria / Testi

Voittaja

Käynnistysaika

Opera

Muistinkäyttö

Firefox

Sivulataus

Firefox

HTML

Safari

CSS

Safari

Taulukot

Safari

JavaScript

Chrome

PeaceKeeper

Opera

Acid3

Chrome

DOM

Chrome

Flash

Opera

Java

Opera

SilverLight

Firefox / Internet Explorer



Tämä taulukko näyttää vain voittajat, toisin kuin edellisen taulukon kaikki sijoitukset. Vaikka saattaa näyttää siltä että Opera oli parempi kuin Chrome, se ei kerro kuinka Opera hävisi Chromelle testeissä joissa kumpikaan ei ollut ensimmäinen. Taulukko ei myöskään näytä kuinka Safari pysyi keskivaiheilla tai kuinka Firefox jäi neljänneksi.

Miten päin haluatkin analysoida dataa, Googlen Chrome on kärjessä. Siksi emme kutsuu Chromea pelkästään web-selaintent Grand Prix:n voittajaksi, mutta annamme sille myös Best of Tom's Hardware -palkinnon—ensimmäistä kertaa kun olemme antaneet kunnian ohjelmistotuotteelle. Jos et ole vielä ladannut Google Chromea et tiedä mistä jäät paitsi.




Nämä testit antavat meille kohtuullisen hyvän kuvan siitä mikä selain on nopein. Nämä testit eivät kuitenkaan paljasta käytettävyyttä (tai loppukäyttäjän elämystä) näillä selaimilla. Firefoxin järkyttävä määrä kustomointivaihtoehtoja, tai Internet Explorerin jatkuva (joskus kestämätön) varmistuskysely ovat vain pari esimerkkiä siitä mitä ei voi testata. Turvallisuus on myös suuri kysymys, ja jotain mitä ei testattu tässä artikkelissa. Keskityimme puhtaasti nopeuteen ja suorituskykyyn, ja sillä kentällä Google Chrome ottaa kultaa...ainakin tällä erää selainsotien taistelussa.

Kommentoi artikkelia