Viisi 160 - 240 dollarin 990FX-piirisarjallista emolevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Mikä 990FX-emolevy kannattaa ostaa?


Jos vertailisimme pelkästään käyttöarvon suhdetta hintaan, MSI olisi testin selkeä voittaja muita halvemmalla emolevyllään. Tässä testissä on kuitenkin kyse tehokäyttäjille tarkoitetuista emolevyistä ja 10 dollarin lisäpanostuksella tehokäyttäjä saa käsiinsä emolevyn, jossa kellotusominaisuudet toimivat kuten pitääkin. MSI saattaa toki tulevien ohjelmistopäivitysten myötä nostaa tasoaan, mutta siihen asti 990FXA-GD80:n on vielä todistettava hyödyllisyytensä. Emolevy saattaisi olla erittäin hyvä vaihtoehto käyttäjälle, joka ei ole kiinnostunut ylikellotuksesta, mutta sen kilpailijoista löytyvät 10 dollarin lisähinnalla saatavat ominaisuudet ovat monien kannalta erittäin tarpeellisia.

ASRock tarjoaa selkeästi eniten ominaisuuksia hintaansa nähden, mutta silti yksi puuttuva ominaisuus on tuki kolmen kortin SLI:lle. Aiempien kokemusten perusteella emme myöskään lähtisi hyödyntämään sen x4-porttia kolmen kortin CrossFire-kokoonpanossa. Emosta löytyvät ylimääräinen Ethernet sekä USB 3.0 tekevät ASRockin Fatal1tysta silti hyvän vaihtoehdon niille, jotka eivät vaadi kellotusominaisuuksia tai eivät suunnittele kolmen näytönohjaimen käyttöä. Todellisen tehokäyttäjän komponentin tulisi silti sisältää nämäkin ominaisuudet.

Laajoilla ominaisuuksilla kilpailee myös ECS:n A990FXM-A, joka sisältää sekä tuen kolmen kortin SLI:lle että kaksi Gigabit Ethernet -porttia. ECS tarjoaa jopa Bluetooth-tuen. Hintaa muodostuu noin 50 dollaria enemmän kuin ASRockin tai Asuksen malleilla. ECS:n tarjokkaan suurin ongelma on heikosti toimiva ohjelmisto, joka ei tue kunnolla AMD:n uusien FX-sarjan prosessoreiden kellotusta. Silti emolevyn komponenttien asettelun häiritsevin ominaisuus on sen kyvyttömyys tukea kolmea näytönohjainta samaan aikaan, kun etupaneelin USB 3.0 -liitäntä on kiinnitetty. A990FXM-A on erittäin houkutteleva emolevy, mutta sen monet ongelmat aiheuttavat hämmentyneen olotilan, josta emme halua maksaa 50 dollaria ylimääräistä.

Kuudella näytönohjainpaikalla, kahdeksalla sisäisellä SATA 6 Gb/s -portilla ja eSATA 6 Gb/s -portilla varustettu Gigabyten 990FXA-UD7 on lähes omassa sarjassaan. Se on jopa 10 dollaria halvempi kuin hyvillä ominaisuuksilla varustettu ECS:n kilpailija, vaikka se tarjoaa jopa neljän kortin SLI-tuen. Mielestämme neljän kortin SLI on hyvä ominaisuus, vaikkei sitä moni käyttäisikään.

Ongelmana on taas se, että neljän kortin SLI-kokoonpanon käyttäminen estää taas etupaneelin USB 3.0 -liitännän käytön. Emolevylle ei voi edes asentaa kolmannen osapuolen USB 3.0 -ohjainta, sillä kaikki korttipaikat tulevat käyttöön. Ja olemme pikkuhiljaa sitä mieltä, että etupaneelin USB 3.0 -liitännät ovat toinen erittäin haluttava ominaisuus.

Loppupeleissä huomio kuitenkin kiinnittyy lähinnä hyviin kellotusominaisuuksiin ja hyvään kellottuvuuteen. Halpa hinta ja loistava ohjelmisto laittavat Asuksen 190 dollarin hintaisen Sabertooth 990FX:n samalle tasolle Gigabyten 230 dollarin hintaisen quad-sli-tuella varustetun 990FX-A-UD7:n kanssa. Emme pysty jättämään Gigabyten heikkoa USB 3.0 -liitännän sijoittelua sikseen, joten meidän on helppo valita halvempi Asuksen malli omiin järjestelmiimme.

Kommentoi artikkelia