Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Nvidia GT 640M LE:n ylikellotus BIOS-päivityksellä



GeForce GT 640M LE hyödyntää samaa GK107-piiriä kuin GT 650M. Markkinoilla saattaa kuitenkin olla myynnissä versioita, jotka pohjautuvat vanhaan GF108-piiriin. LE viittaa mallin olevan köykäisin versio kyseisestä piiristä. Vaikka LE-mallista löytyy samat 384 CUDA-ydintä kuin tehokkaammassa GT 650M –mallissa, sen kellotaajuuksia on leikattu merkittävästi. Lisäksi Sonyn kannettavaan valittu GT 640M LE käyttää DDR3-muistia, GT 650M:n turvautuessa nopeampaan GDDR5-muistiin.

Ottaen huomioon, että GT 650M ja 640M LE käyttävät samaa leikkaamatonta piiriä, on 640 M LE:llä täydet mahdollisuudet kellottua samalle tasolle kuin GT 650M. Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista pelkällä softaylikellotuksella, sillä esimerkiksi MSI Afterburnerilla ytimen kellotaajuutta sai nostettua vain 40 Mhz. Muistien osalta kellotaajuus nousi 900 MHz tasolta jopa +250 MHz kaatumatta, mutta käytännössä 3DMark11-tulos tasaantui n. 1050 MHz jälkeen, ja Skyrimissä esiityi vielä grafiikkavirheitä. Näin ollen muistien maksimitaajuudeksi jätettiin 1 Ghz.



3DMark 11 –tulos parantui peruskellotuksella P1385 pisteestä P1435 pisteeseen, eli noin 5%.

GeForce GT 640M LE:n ylikellotusrajat saadaan kuitenkin kierrettyä flashaamalla siihen uusi BIOS, joka nostaa 500 MHz peruskellotaajuuden parhaimmillaan 1 GHz tasolle (!), eli selvästi yli GT 650M:n tason. BIOS-päivityksen toimivuudelle ei ole tietenkään mitään takeita, ja tuloksena voi olla pahimmassa tapauksessa näytönohjaimen rikkoutuminen. Jokainen pohtikoon siis itse kannattaako riskinotto yli 1000 euron laitteella.



Kaikkia harrastelijoita tämä ei kuitenkaan estä, joten katsotaanpa minkälaisia tuloksia BIOS-päivityksellä saadaan. Kellotaajuuden tuplaantuminen tuo GeForce GT 640M LE:n lähemmäksi 650M:n tasoa. Se käyttää edelleen heikompaa DDR3-muistia, joka voi osoittautua pullonkaulaksi.

Suorituskyky BIOS-päivityksellä



Siinä missä keskiverto näytönohjaimen ylikellotus asettuu yleensä 0-30% välimaastoon, ja suorituskykylisä on samaa luokkaa, GeForce GT 640M LE:n modaaminen nostaa kellotaajuutta parhaimmillaan 100%. Tämä ei yleensä johda suorituskyvyn kaksinkertaistumiseen, sillä ruudunpäivitys riippuu ytimen kellotaajuuden lisäksi myös monesta muusta seikasta. DDR3-muisteja saatiin kellotettua vain n. 10% ilman grafiikkavirheitä, joten ne ovat todennäköisesti jääneet näytönohjaimen pullonkaulaksi.



3Dmark11 BIOS-modilla tuottaa tulokseksi P2171, mikä on lähes 60% korkeampi tulos kuin vakiona. Tämän pitäisi antaa osviittaa siitä missä suhteessa suorituskyky paranee myös peleissä. Eri sovellukset reagoivat kellotaajuuden nostoon kuitenkin hyvin eri tavoin riippuen siitä missä suorituskyvyn pullonkaula sijaitsee. Sovelluksen lisäksi myös käytetyillä asetuksilla voi olla suuri vaikutus saatuun hyötyyn.



Shogun II:n suorituskyky ylitti 3DMark11-testin tuloksen 65% parannuksellaan. DX:HR vuorostaan asettui linjaan 3DMark11-tuloksen kanssa suorituskykylisän ollessa n. 61%. BF3:n tulos parantui 57%, ja Skyrim jäi heikoimmaksi nopeutuen ”vain” 45%. Skyrimin heikko tulos saattaa johtua osittain pelin prosessoririippuvuudesta, mutta yleisesti ottaen pelit hyötyisivät merkittävästi nopeammista muisteista. Keskimäärin suorituskyky parani peleissä 57%, mikä on lähellä 3DMark11 synteettistä tulosta. Näin ollen modattu GT 640M LE on suurin piirtein samaa tasoa Nvidian GeForce GT 650M:n ja AMD:n Radeon HD 7770M:n kanssa.

Peliasetuksia haettaessa tarkoituksena oli pyrkiä saamaan pelattava suorituskyky peruskellotaajuuksilla, mutta 1080p-resoluutiolla tämä osoittautui useassa pelissä haastavaksi GT 640M LE:lle. Käytännössä asetukset oli laitettava lähes minimiin yli 30 FPS:n saavuttamiseksi. Päivittämällä BIOS uuteen uskoon, Nvidian GK107-piiristä saatiin tiristettyä kaikki teho irti. Siinä missä useimmiten ylikellotus on vain pieni bonus, GT 640M LE:n n. 60% suorituskykyparannus tarkoitti 1080p-resoluutiolla käytännössä eroa pelattavuuden ja pelikelvottomuuden välillä käytetyillä asetuksilla.

Lämpötila



Vaikka BIOS-modi ei nosta näytönohjaimen käyttöjännitettä, kellotaajuuksien nostaminen nostaa myös lämpötilaa, mikä osaltaa vaikuttaa myös tuulettimen melutasoon. MSI Kombustorilla mitattaessa perusasetuksilla rasituslämpötila oli GPU:n osalta korkeimmillaan 69 C, ja BIOS-päivityksen jälkeen 79 C. Tuuletin joutui kuitenkin käymään entistä kovemmilla kierroksilla.

S15:n runko on rasituksessakin enimmäkseen viileä lukuun ottamatta tuuletusaukon läheisyyttä, joka lämpenee merkittävästi pidemmän pelisession myötä. Pelisessiot kuitenkin tapahtuvat yleensä työpöydällä, ja sylikäytössä magnesiumrunko ei kuumene epämiellyttävälle tasolle.

Vaikka näytönohjaimen kellotaajuus käytännössä tuplattiin BIOS-päivityksen myötä, lämpötila pysyi silti alle 80 asteen kovassakin rasituksessa. MSI Kombustorin synteettinen rasitus ylittää useimpien pelien tuottaman lämpökuorman selvästi, joten peruskäytössä lämpötila pysyy yleensä matalampana. Kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä että kannettavan tuuletusaukko ei esty raskaan pelisession aikana, sillä se saattaa johtaa piirin ylikuumenemiseen.

kommenttia 3

markku3

Kiva juttu Sony Vaiosta

wizand

Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.

Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?

nirna

Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!

Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:

- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.

- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.

- Ota Secure boot pois päältä.

- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.

Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.

Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.

Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. helmikuuta, 2013 @ 22:39

Kommentoi artikkelia