Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Ohjelmistot, suorituskyky ja akkukesto




Esiasennetut ohjelmat





Sonyn kannettavassa tulee mukana myös paljon ohjelmistoa, joista osa on hyödyllistä ja osa ei. McAfeen virustorjunta ja pilvivarmuuskopiopalvelu on joko aktivoitava tai poistettava käsin. VAIO Gate on Sonyn yritys luoda OS X:n dockin kaltaista sovelluslaukaisinta, ja sen kautta pääsee käsiksi myös Imagination Suite 2:n sovelluksiin sekä muihin yleissovelluksiin. VAIO Care tarjoaa tukitoiminnot yhdessä paikassa, mikä on kätevää niitä kaipaavalle. VAIO Control Center tuo yhteen kannettavan tärkeimmät asetukset, kuten virransäästöominaisuudet ja tuuletinasetukset. S15:n mukana tulee myös Intel Anti-Theft –suojaus, jolla kannettavan voi lukita verkon kautta jos se varastetaan.

Suorituskyky synteettisissä testeissä



Testimallin Core i5-3210M ei ole Intelin malliston huippupäätä, mutta se päihittää tästä huolimatta suorituskyvyssä Intelin Ultrabookeista löytyvät vähävirtaiset suorittimet. Sony tarjoaa vaihtoehdoksi neliydinsuoritinta, joka tuonee etua useamman säikeeen sovelluksissa ja moniajossa.



Perusasetuksilla Windows Experience Index -pisteet jäivät Intelin integroidun myötä 4,7 tasolle. Lisäksi 320 Gt kiintolevy sai arvosanakseen 5,9. Kiintolevy onkin komponenttien heikon kohta, eikä sitä voi suositella tämän hintaluokan koneeseen. Näin ollen jätimme kokonaan väliin Hitachin Z5K320:n suorituskykymittaukset.




Sony VAIO S15 saavutti PCMark 7 –testissä 2063 pistettä ja 3DMark 11 –testissä 1345 pistettä. Sonyn tulosta PCMark-testissä painoi alas erityisesti sen heikko kiintolevy, minkä myötä se jäi hieman Asus UX32VD:n tuloksesta. GeForce GT 640M LE oli kuitenkin 35% suorituskykyisempi kuin 620M. Tulokset jäivät kuitenkin Asuksen järkälemäisen pelikannettavan taakse.

Synteettiset testit
  PCMark 7 3DMark 11
ASUS UX32VD 2195 P1029
SONY VAIO S15 2063 P1385
ASUS G75VW 3047 P3138

 


Melutaso





Sony S15:n pieni tuuletusaukko sijaitsee koneen takaosassa, ja koneen sisällä on vain yksi tuuletin vastaamassa kuuman ilman ulos puhaltamisesta. Lepotilassa kone pysyy kohtuullisen hiljaisena, mutta hiljaisessa huoneessa tuulettimen ominaisääni on kuultavissa, eikä tuuletin koskaan sammu vaikka rasitusta ei olisi. Rasitusta nostettaessa myös melutaso nousee selvästi. Pitääkseen lämmöt kurissa, kierrosten noustessa ilmavirran suhina on kuultavissa selvästi, mutta sitä enemmän häiritsee tuulettimen moottorin korkeataajuuksinen ääni, joka nousee ärsyttävälle tasolle kovimman rasituksen aikaan. Kaiuttimien tason ollessa heikko, on pelisessioiden aikaan siis parempi käyttää kuulokkeita.

Akkukesto



Sony VAIO S15:n akku on verrattain pieni 49 Wh, mikä ei lupaa erityisen pitkää akkukestoa verrattuna esimerkiksi Samsungin 15” 9 Series –kannettavan 62 Wh akkuun tai tulevan Asus U500:n 74 Wh akkuun. Pelkkä akun speksi ei tietenkään kerro koko tarinaa, mutta jos tehonkulutus on samaa luokkaa, isompi akku tietysti voittaa. Vaikka Sony on pitänyt vakioakun koon maltillisena pitääkseen kannettavan painon kohtuullisena, on sillä kuitenkin ässä hihassa niille jotka kaipaavat pitempää akkukestoa. Sony tarjoaa S-sarjan kannettavilleen Z-sarjasta tuttua liuska-akkua, jonka voi asentaa laitteen pohjaan. Lisäakku lisää kokonaispainoa puolella kilolla, ja tekee laitteesta selvästi paksumman. Positiivisena puolena lisäakun myötä akkutehoa riittää yli 103 Wh, mikä on selvästi kilpailijoita enemmän.

Akkukesto mitattiin BatteryEater Classic-testillä kirkkaus ja suorituskykyasetukset täysillä. Classic vastaa rasitukseltaan raskasta pelikäyttöä, ja Sony Vaio S15:n akku jaksoi pyörittää testiä 1h 17m. Akkukesto mitattiin myös videotoistolla pyörittämällä 1080p MKV-tiedostoa MPCHC-sovelluksella ja rautapurulla. Näytön kirkkaus pidettiin täysillä ja WiFi disabloitiin. Virransäästöasetukset asetettiin muilta osin Stamina-tilaan, joka rajoittaa suorittimen nopeutta ja asettaa Intelin integroidun grafiikkapiirin käyttöön. Sony S15 jaksoi toistaa videota vajaat kolme tuntia ennen lepotilaan siirtymistä.

Sony Vaio S15 tarjoaa myös mahdollisuuden liuska-akun lisäämiseksi kannettavan pohjaan. Tämä lisää laitteen paksuutta ja painoa, mutta samalla myös käytännössä tuplaa akkukeston. 1080p-videotoistolla testattuna lisäakku nosti akkukeston kolmesta tunnista kuuteen tuntiin.

kommenttia 3

markku3

Kiva juttu Sony Vaiosta

wizand

Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.

Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?

nirna

Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!

Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:

- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.

- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.

- Ota Secure boot pois päältä.

- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.

Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.

Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.

Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. helmikuuta, 2013 @ 22:39

Kommentoi artikkelia