Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Sony VAIO S15: Pakkaus ja ulkoasu



Testiyksilö





Testissä olevaan yksilöön valittiin komponentin päivitettävyys, pelikäyttö ja akunkesto mielessä pitäen. Lopulliseksi kokoonpanoksi muodostui seuraavanlainen malli:

Sony VAIO S15
Viimeistely Musta
Suoritin Intel Core i5-3210
Näytönohjain Nvidia GeForce GT 640M LE
Muisti 4 Gt DDR3 1333 MHz
Kiintolevy 320 Gt 5400 K/min
Optinen asema DVD+-RW/+-R DL/RAM
Näyttö 15,5” 1920x1080 VAIO Display Plus

 


Lisäksi otimme mukaan liuska-akun. Hintaa kokoonpanolle Sonyn verkkokaupassa tulee 1084 euroa akkutarjouksen kanssa. Sony lupaa kannettavilleen yleensä 2-5 viikon toimitusaikoja, ja toimitusajat riippuvat komponenttien senhetkisestä saatavuudesta.



Vaio S15 mukana tulee vino pino käyttöohjeita, takuulappusia sekä mainoksia. Perusohjeet ovat saatavilla suomeksi, mikä on aina positiivista. Mitään ylimääräistä oheissälää Sony ei ole kuitenkaan ole pakettiin mahduttanut, vaan mukana tulee vain olennainen. Adapteri on kohtuullisen kevyt ja pienikokoinen, mutta jää koossa esimerkiksi Asus UX32VD:n miniadapterille. Lisäksi adapterin johdon pituus on melko rajallinen.



Samassa pakkauksena mukana tuli mukana myös liuska-akku, joka on yllättävän kevyen tuntuinen kädessä, mutta kannettavan pohjaan asennettaessa se kasvattaa selvästi laitteen kokoa. Liuska-akulle on myös sen oma virta-adapteri, jonka avulla sitä voi ladata kytkemättä sitä ensin kannettavaan.



Itse kannettava on tyylikkään kulmikas ja mattapintainen. Sony tarjoaa värivaihtoehtoina mustan lisäksi hopeisen ja valkoisen, joiden pinnoite on myös erilainen. Mattamusta on tuntumaltaan karhea, eikä siinä näy sormenjäljet yhtä helposti kuin kiiltäväpintaisissa tai alumiinisissa kannettavissa. S15:n kansi on magnesiumia, ja sisäpuolen rannetuki ja näppäimistön ympärys alumiinia, mikä myös jättää sormenjäljet paljon helpommin.

Kokonaisuudessaan laatuvaikutelma on melko hyvä, joskin kannettava joustaa esimerkiksi näytön ja näppäimistön osalta, mikä ei sinänsä välttämättä tarkoita heikkoa laatua, mutta ei välttämättä luo yhtä paljon luottamusta kestävyyteen kuin jäykemmät alumiiniset unibody-Ultrabookit. Magnesiumrungon ansiosta Sony on saanut pidettyä kannettavan painon 2 kg luokassa, mikä on 15,5” kannettavalta hyvä saavutus. Vaikka S15 ei kokonsa puolesta täytä Ultrabook-kategorian mittoja, on se joka tapauksessa kevyt ja helposti mukana kulkeva kannettava, jonka etuna on kookkaampi näyttö laadukkaalla paneelilla.

kommenttia 3

markku3

Kiva juttu Sony Vaiosta

wizand

Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.

Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?

nirna

Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!

Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:

- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.

- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.

- Ota Secure boot pois päältä.

- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.

Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.

Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.

Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. helmikuuta, 2013 @ 22:39

Kommentoi artikkelia