Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Kustomointimahdollisuudet



Sonyn verkkokaupan tarjonta voi vaihdella ajan mittaan, mutta yleensä Sonylla on meneillään tarjous VAIOn ostajille. S15 tapauksessa artikkelia kirjoittaessa tarjouksena on ilmainen liuska-akku sekä PS VITA –käsikonsoli 99 euron alennushintaan. Itse kannettava on tarjolla kolmella eri viimeistelyllä: musta, hopea ja valkoinen. Artikkelia kirjoittaessa valkoista versiota ei kuitenkaan ollut tarjolla verkkokaupasta. Lisäksi Sonylla on ollut myynnissä versioita sormenjälkilukijalla tai ilman, mutta tällä hetkellä kaikissa tarjolla olevissa malleissa on sormenjälkilukija.



Suoritin



Suorittimen osalta vaihtoehtoina on 2,5 GHz Core i5-3210M tai neliytiminen 2,1 GHz Core i7-3612QM, joka nostaa hintaa 150 eurolla. Ivy Bridge –sukupolven Core i5 on jo itsessään varsin suorituskykyinen malli, joten neliytimistä mallia kannattaa harkita vain jos tietää tarvitsevansa neljää ydintä. Core i7-3612QM on Intelin vähävirtaisin neliydinsuoritin, mutta yhden säikeen suorituskyvyssä se jäänee jälkeen korkeammalla kellotaajuudella toimivaan Core i5-3210M –malliin verrattuna. Pelikäytössä raja on häilyvämpi ytimien rasituksen vaihdellessa pelistä riippuen, mutta yleisellä tasolla Core i5-3210M kelpaa hyvin pariksi Nvidian näytönohjaimelle.

Näytönohjain



Näytönohjainten osalta Intelin Ivy Bridge –suorittimet tarjoavat integroidun HD Graphics 4000:n, joka löytyy perusmallista. Tämä ei kuitenkaan toteuta useimpien vaatimuksia pelisuorituskyvystä, joten tarjolla on myös lisäsuorituskykyä Nvidian GeForce GT 640M LE:n muodossa. Tarjolla on 1 Gt ja 2 Gt mallit, mutta käytännössä 640M LE:n suorituskyky ei koskaan yllä sille tasolle, että 2 Gt muistista olisi käytännön hyötyä peleissä. Näin ollen sen 50 euroa korkeampi hinta ei ole kovinkaan perusteltu, vaan pelisuorituskykyä haluavien kannattaa valita halvempi 1 Gt malli.

Kiintolevy



Sony tarjoaa verkkokaupan kautta myös mahdollisuutta hankkia kannettavaan suoraan SSD-asema perinteisen kiintolevyn tilalle. Mekaanisia kiintolevyjä on tarjolla useita 320 Gt perusversiosta 1 teratavun malliin asti. Sony Storen erikoisuutena ovat SSD-asemat, joita on tarjolla 128, 256 ja 512 Gt versiona. Poikkeuksellisesti asemat eivät ole kuitenkaan perusmallia, vaan Sony käyttää Z-sarjan tapaan kahta SSD-asemaa RAID0-konfiguraatiossa. Näin ollen suorituskykylukemat ovat kovat, mutta asiassa on kuitenkin muutama mutta. SSD-päivityksen hinta alkaa 270 eurosta 128 Gt mallin osalta aina 1170 euron lisähintaan 512 Gt mallin osalta, mikä käytännössä tuplaa kannettavan hinnan. Lisäksi Sonyn SSD-mallit käyttävät erikoisliitäntää, joten niiden tilalle ei saa vaihdettua myöhemmin kookkaampaa versiota. Sony on kuitenkin tehnyt ajoittain tarjouksia SSD-päivityksistä puoleen hintaan, mikä tuo päivityksen lähemmäksi inhimillistä hintatasoa.

Testiyksilöön valittiin kuitenkin 320 Gt mekaaninen perusmalli, sillä se käyttää yleistä SATAII-liitäntää, mikä mahdollistaa käyttäjän päivittää asema kolmannen osapuolen SSD:llä. Perusmallin kiintolevyä ei voikaan juuri suositella mihinkään käyttöön, sillä se hidasti kannettavan toimintaa merkittävästi. Jos välttämättä haluaa pitää mekaanisen kiintolevyn, tarjoaa Sony 500 Gt ja 640 Gt 7200 K/min malleja jotka toimivat rivakammin. Harrastelijoiden kannattaa myös huomioida, että kannettavan optisen aseman voi myös itse vaihtaa caddyllä varustettuun lisäkiintolevyyn. Tämä operaatio on kuitenkin riskialtis, joten emme sitä tässä artikkelissa toteuta, vaan tyydymme vaihtamaan 320 Gt mekaanisen levyn Samsungin 256 Gt 830 SSD-asemaan.

Muisti



VAIO S15 nielee parhaimmillaan 12 Gt DDR3 1333 MHz muistia. Kannettavassa on 4 Gt kampa jota ei saa vaihdettua, joten jos muistia haluaa käyttää Dual Channel –tilassa, kannattaa sen kaveriksi valita toinen 4 Gt DDR3 1333 MHz SO-DIMM –kampa. Sony Storessa päivitykselle tulee hintaa 80 eura, mutta halvemmalla pääsee hankkimalla muistikamman muualta.

Optinen asema



Sony on myös vahva Blu-Rayn kannattaja PS3-konsolin myötä, joten luonnollisesti se tarjoaa Blu-Ray-asemapäivityksen VAIO-kannettavissa. Valitettavasti Sony Storen 90 euron lisähinta perusmallin Blu-Raysta ja 150 euroa kirjoittavasta mallista on varsin suolainen.



Akku



Koska VAIO S –sarjan kannettavat ovat tehty matkakäyttö mielessä, on niihin tarjolla erikoisuutena liuska-akku, joka kiinnitetään kannettavan pohjaan. Akku tuo lisäpainoa reilut puoli kiloa, mutta samalla se nostaa akkukestoa merkittävästi. Testiyksilömme mukana on myös liuska-akku, joten tulemme tarkastelemaan myös sen ominaisuuksia.

WWAN-yhteydet



Matkustavalle myös 3G-yhteydet ovat tärkeät, joten Sony tarjoaa 100 euron päivitysmahdollisuutena WWAN-yhteyttä, joka yltää HSDPA-nopeuksiin (14,4/5,76 Mbps). Jenkkimallissa on tarjolla myös paikallinen LTE, mutta sitä ei Euroopan mallista löydy.

Ohjelmisto



Ohjelmiston osalta Sony tarjoaa mahdollisuutta Fresh Startiin, eli kannettavan saa ilman bloatwarea, mutta tästä ilosta saa maksaa, ja toistaiseksi valinta ei ole edes mahdollinen Suomen verkkokaupassa. Vaio S15 mukaan saa Office 2010:n mainoksilla täytetyn Starter-version, jonka voi päivittää halutessaan kunnolliseen versioon. Virustorjunnasta vastaa McAfee, josta ei pääse karkuun, vaan kokeiluversio on joko itse poistettava omin käsin tai aktivoitava jos siitä on halukas maksamaan. McAfee tarjoaa myös Online Backup –sovelluksen, jolla voi tehdä varmuuskopioita pilvipalveluun, 49 euroa per vuosi. Sony tarjoaa myös Adoben ohjelmistoja sekä Sonyn oman Imagination Studio Suite 2:n, joka sisältää kasan mediasovelluksia: Movie Studio Platinum, ACID Music Studio, Audio Studio ja DVD Architect Studio.

Takuu



Sony tarjoaa kannettavalleen vain yhden vuoden perustakuun, joskin vikatilanteessa kannattaa huomauttaa Sonya Suomen virhevastuulaista, sillä peruskannettavan olettaisi kestävän pidempään kuin yhden vuoden. Sony tarjoaa kuitenkin laajemmat takuuehdot ja nopeamman korjausrumban jos siitä on halukas maksamaan. Sony tarjoaa kaikille VAIO S15-kannettaville myös vuoden käyttöoikeuden Intel Anti-Theft palveluun ilman lisäkustannuksia.

kommenttia 3

markku3

Kiva juttu Sony Vaiosta

wizand

Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.

Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?

nirna

Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!

Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:

- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.

- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.

- Ota Secure boot pois päältä.

- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.

Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.

Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.

Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. helmikuuta, 2013 @ 22:39

Kommentoi artikkelia