Testissä Nvidia GeForce GTX 780: Titan sai uuden pikkuveljen

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Teemu Laitila

GPU Boost 2.0 ja ylikellotuksen vianetsintä



Jo GeForce GTX Titanin mukana esitelty toisen sukupolven GPU Boost -tekniikka löytyy myös uudesta GeForce GTX 780 -ohjaimesta.

GPU Boost on Nvidian tapa muokata näytönohjainten suorituskykyä riippuen siitä, millaisia työmääriä ohjaimelle annetaan. Kuten moni jo tietääkin, pelit kuormittavat näytönohjaimia eri tavoin. Historiallisesti kellotaajuudet on aina ollut pakko asettaa pahimman mahdollisen tilanteen varalle, mutta kevyemmillä kuormituksilla suorituskykyä ei välttämättä tarvita aina niin paljon. GPU Boost korjaa tilanteen seuraamalla useampia eri muuttujia ja säätämällä kellotaajuutta ylemmäs tai alemmas tarpeen mukaan.

Ensimmäisessä versiossaan GPU Boost toimi vain ennalta määritellyn tehonkulutustavoitteen rajoissa, mikä tarkoittaa 170 wattia GeForce GTX 780:n tapauksessa. Yhtiön insinöörit kuitenkin havaitsivat, että myös tehonkulutusraja voidaan ylittää, kunhan grafiikkapiirin lämpötila pysyy tarpeeksi matalalla. Sen avulla suorituskykyä voitiin optimoida lisää.



Käytännön kannalta suurin muutos GPU Boost 2.0 -tekniikassa on se, että kellotaajuutta kasvatetaan nyt grafiikkapiirin 80 asteen enimmäislämpötilan ehdoilla. Kortti asettaa siis kellotaajuutensa ja käyttöjännitteensä aiempaa korkeammiksi kunhan piirin lämpötila ei ylitä 80 astetta. Vaikutusta on myös tuulettimen asetuksilla, sillä suurempi nopeus (ja samalla kovempi melutaso) mahdollistaa enemmän hyödyn saamisen GPU Boostista. Lisäksi oman korttinsa lämpötilarajaa voi halutessaan nostaa esimerkiksi 85 tai 90 asteeseen. Asetuksella kestää vielä noin 100 millisekuntia asetusten vaihtamisessa, joten Nvidialla on edelleen varaa parantaa tulevaisuudessa.

Lämpötilasta riippuvat säädöt tekevät myös suorituskyvyn testaamisesta hankalampaa kuin edellisen version aikana. Kaikki mikä vaikuttaa piirin lämpötilaan, vaikuttaa myös sen kellotaajuuteen. Siksi vertailukelpoisten testitulosten saaminen on hankalampaa ja siihen vaaditaan vähintäänkin tasainen lämpötila testipaikassa.

Jos haluat estää näytönohjainta rajoittamasta nopeuttaan lämpötilan perusteella, GeForce GTX 780 tarjoaa täysin säädettävissä olevan tuulettimen nopeuden.

Ylikellotuksen vianetsintä
Kun Nvidia ensimmäisen kerran esitteli Titanin ominaisuuksia, esiteltävänä oli myös yhtiön sisäinen työkalu näytönohjaimen eri antureiden tietojen lukemiseen. Sen avulla voitiin selvittää tarkempia syitä ongelmien taustalla. Jos ylikellotus aiheutti GK110:n lämpöjen nousun ja siitä seuraavan nopeuden kuristuksen, työkalu paljasti sen lokitiedoissaan.



Yhtiö on nyt avannut samat toiminnot muillekin sovelluksille kuten Precision X:lle, joka osaa kertoa, kun tietyt ylikellotusta haittaavat fyysiset rajat tulevat vastaan. Toiminto on erittäin kätevä, kun ylikellotuksen aikana ei enää tarvitse arvailla mistä pullonkaulat saattaisivat johtua. Lisäksi sovellus kertoo OV max limit -lukemalla, jos käyttäjä lähentelee grafiikkapiirin sietokyvyn rajoja korotetuilla jännitteillä, mikä on tärkeää tietoa, jos haluaa suojella korttiaan kärähtämiseltä.

Kommentoi artikkelia