Testissä Intel Core i7-4770K -prosessori

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

HD Graphics 4600: Parannettu Quick Sync


Intel hehkutti vähän aika sitten seuraavan sukupolven integroituja näytönohjaimiaan, etenkin Iris-sarjan ohjaimia. Core i7-4770K:sta ei kuitenkaan löydy Iris-tasoista ohjainta, vaan siinä on tyydytty vaatimattomampaan HD Graphics 4600:aan, joka jatkaa Ivy Bridgen HD Graphics 4000:n ja Sandy Bridgen HD Graphics 3000:n viitoimmaa tietä.

Sandy Bridge -julkistuksen yhteydessä Intel kertoi yhtiön strategiasta modularisoida näytönohjaimen komponentit muutamaan osaan. Ivy Bridgessä modularisointi oli toteutettu seuraavalla tavalla:



Haswellin grafiikkamoottoriin on tullut videon laatuun keskittyneen mottorin myötä uusi osa lisää.



Näytönohjain tukee DirectX 11.1:tä, OpenCL 1.2:ta jaOpenGL 4.0:aa. Suorituskykyä on saatu lisää kasvattamalla ytimien määrää neljällä (yhteensä 20). Seuraavilla sivuilta löydät HD Graphics 4600:lla suoritetut pelitestit.

Sandy Bridge -arkkitehtuurin mukana esitelty videoiden enkoodaukseen ja dekoodaukseen tarkoitettu Quick Sync -teknologia sai parannuksia Ivy Bridgen myötä. Intel keskittyi tuolloin lähinnä suorituskyvyn parantamiseen. Haswell-suorittimista löytyy edelleen parannettu Quick Sync, mutta tällä kertaa Intel päätti ehostaa suorituskyvyn lisäksi laatua.

Aiemmista Quick Sync -versioissa on ollut kolme ennalta määritettyä profiilia, jotka eroavat toisistaan laadun ja suorituskyvyn suhteen. Haswellien myötä asetusten lukumäärä on kasvanut seitsemään.

Laatua eniten painottava asetus on nimeltään TU1 ja yhdessä HD Graphics 4600:n kanssa se tuottaa selvästi parempaa jälkeä kuin raphics 4000. Nopeudella painotettu TU7-asetus on sen sijaan nopeampi, tuottaa paremman kuvan ja kuluttaa vähemmän akkua HD Graphics 4600:lla kuin 4000:ssa.

Quick Sync laitettiin toistoimiin HandBraken uusimmalla beta-versiolla. Vastaan laitettiin OpenCL-kiihdytystä hyödyntävä AMD:n A10-5800K-suoritin.



Ilman OpenCL-kiihdytystä, AMD:n APU-prosessorilta menee tehtävän suorittamiseen aikaa 226 sekuntia, joten kiihdyksen avulla saavutetaan pieni hyöty. Intelin tapauksessa Quick Syncin kytkeminen päälle synnyttää paljon suuremman hyödyn. Ilman ominaisuutta tehvään menee 4770K:lta yhteensä 113 sekuntia. Quick Syncin avulla tehtävä suoriutuu vain 14 sekunnissa.

kommenttia 2

DjZorlag

Eihän tästä mitään mullistavaa julkistusta odotettukaan, mutta tulipa taas Sandyille ja ivyille yksi syy lisää säilyttää arvonsa korkealla. Uskomattoman hyvät kaupat ovat kyllä tehneet ne jotka kasasivat koneensa kaksi vuotta sitten 2500k:n pohjalle varsinkin kun kyseistä kiveä sai jo silloin 200e hintaan. Nykyäänkin uudesta voisi vielä maksaa saman.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. kesäkuuta, 2013 @ 0:17

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Miikkaa

Kaiken lisäksi nuo Haswellit käy kohtuu lämpiminä. Muropaketin testissä (http://muropaketti.com/artikkelit/prosessorit/intel-core-i7-4770k-core-i5-4670k-haswell,6) Core i7 4770K lämpötila nousi Intelin vakiocoolerilla Prime95-rasituksessa muutamassa minuutissa 100 asteeseen, jonka seurauksena prosessori alkaa laskemaan kellotaajuutta vahinkojen välttämiseksi. Ja Muron testeissä käytetty versio oli tosiaan Core i7 4770K myyntiversio eikä Engineering Sample.

Tuo johtuu kuulemma siitä, että siellä on pieni rako coren ja HS:n välissä ja ilma kun ei kovin hyvin lämpöä johda niin tässä on tulos. Kuulemma tahnojen vaihdolla osa on saavuttanut lähes 20 astetta alemmat rasituslämmöt. Kellotettavuus kärsii luonnollisesti huomattavasti, jos ei halua lähtä tahnoja vaihtamaan ja sitä kautta menättää prosessorin takuuta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. lokakuuta, 2013 @ 17:06

Kommentoi artikkelia