Testissä HTC Flyer: vaihtelu virkistää, mutta hinta hirvittää

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 3 kommenttia

Käytettävyys ja suorituskyky


Toisin kuin muut nykyiset Android-tabletit, HTC Flyer perustuu lähinnä älypuhelinkäyttöön tarkoitettuun Android 2.3.3 Gingerbread -versioon. Käyttäjän kannalta älypuhelinkäyttöjärjestelmä ei kuitenkaan aiheuta ongelmia, sillä HTC on muokannut puhelimistakin tutun Sense-käyttöliittymän isommille ruuduille sopivaksi. Flyerin tiedoissa Sense versioksi kerrotaan HTC Sense 2.1 for tablet. Ominaisuudet vastaavat kuitenkin puhelimista löytyvää uusinta Sense 3.0 -versiota. Syyksi vanhemman version käyttöön on aiemmin kerrottu se, että HTC:lla ei ollut aikaa muokata Senseä uudemmalla 3.0 Honeycomb -versiolla sopivaksi. HTC on myös lupaillut Flyerille päivityksen 3.x-versioon tulevaisuudessa.



Sense ei perustoiminnoiltaan juuri eroa älypuhelimissa käytetystä versiosta ja HTC:n puhelimia käyttäneet löytävät tiensä myös Flyerin valikoissa. Widgettejä on muokattu isommalle ruudulle sopivaksi kuten muitakin käyttöliittymäelementtejä, mutta silti osa widget-sovelluksista tuntuu hukkaavan ruututilaa.

Puhelimistakin tuttu monipuolinen lukitusnäkymä nopeuttaa sovellusten avaamista ja tarjoaa esimerkiksi säätiedot yhdellä silmäyksellä. Lukitusnäkymässä löytyy neljä pikanäppäintä usein käytettyihin sovelluksiin, jotka voidaan käynnistää raahaamalla kuvake avauspainikkeeseen.



Toisin kuin isommat 10 tuuman Honeycomb-versiolla varustetut laitteet, Flyer on selvästi suunniteltu käytettäväksi pystyasennossa. Sense näyttää loogisemmalta pystyasennossa, sillä vaakatasossa käyttöliittymä latistuu viereisten kotiruutujen näkyessä sivustoilla. Perusasetuksilla tarjolla on kahdeksan kotiruutua, joiden sisältöä pääsee tarkastelemaan yhdellä kertaa zoomaamalla ulospäin kotinäkymässä tai lyhyellä kotinäppäimen painalluksella.

Käyttöliittymän värimaailmaa voi muokata monipuolisesti valmiilla teemoilla, jotka on helppo ottaa käyttöön Personalize-valikon kautta.



Tekstin syöttö on kuitenkin helpointa laitteen ollessa vaakatasossa. Seitsemän tuuman ruutua on kätevä naputella peukaloilla, jolloin tekstinsyöttö on jopa kohtalaisen nopeaa. Isommalla näytöllä välimatkat luultavasti muodostuisivat jo liian pitkiksi miellyttävään kirjoittamiseen.



Käynnissä olevat sovellukset sekä viimeisinä käytetyt sovellukset näkyvät perinteisesti kotinäppäimen pitkällä painalluksella.



1,5 GHz:n kellotettu Snapdragon sekä Adreno 205 GPU pitävät huolen käyttöliittymän sulavuudesta kiitettävällä tavalla. Peruskäytössä Sense 3.0 ei tahmaa puhelimiin verrattuna suuremmasta pikselimäärästä huolimatta. Kotiruutujen vaihto sujuu sulavasti ja jopa kotiruutujen 3D-karuselli näyttää täysin sulavalta. Vaikka peruskäytössä Flyer ei häviä nykyisille kaksiydinprosessoreilla varustetuille malleille, kahden prosessoriytimen hyödyt näkyvät useampia tehtäviä suoritettaessa, siellä esimerkiksi sovelluksen asentaminen taustalla saa valikon vierityksen pätkimään kevyesti.



Flyerin 1,5 Ghz:n prosessori skaalautuu tehokkaasti täydestä nopeudesta alimmillaan noin 245 MHz:n ja peruskäytössä suuri osa ajasta menee huomattavasti huippunopeutta matalammilla kellotaajuuksilla. Quadrant-testistä tulokseksi saadaan 1830, mikä ei ole päätähuimaava saavutus nykyisten huippulaitteiden mittapuulla.



Androidin perusselain tuntuu Flyerinkin tapauksessa toimivalta. Prosessorissa riittää tehoa raskaampien nettisivujen kuten hs.fi:n miellyttävään käyttämiseen, mutta useampia flash-mainoksia sisältävät sivut latautuvat hitaasti. Ongelman voi toki kiertää estämällä flash-mainosten latautumisen. Myös Youtube-videot pyörivät selaimessa kohtalaisesti normaalilla resoluutiolla.

Suuret prosessorin kellotaajuudet korreloivat yleensä käänteisesti akun keston kanssa. Vaikka Flyer on kellotettu reippaasti yli Snapdragon-prosessoreiden normaalin nopeuden, 4000 mAh:n akku pitää laitteen käynnissä helposti muutamia päiviä kevyellä käytöllä, johon kuuluu kaikkien sovellusten automaattinen synkkaus ja pientä surffausta ja sähköpostikäyttöä ja koko ajan päällä oleva WiFi-yhteys. Toisaalta SD-resoluution elokuvaa katsomalla akun saa tyhjäksi neljässä tai viidessä tunnissa, mikä sekin riittää jo kohtalaisen pitkälle junamatkalle. Yleisesti ottaen virran loppuminen ei muodostunut ongelmaksi.

kommenttia 3

kellog

Niin mikä se hinta oli ???

Ketola

Originally posted by kellog:
Niin mikä se hinta oli ???
Hinta (alkaen 650 euroa) löytyy artikkelin viimeiseltä sivulta

Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

kepax

Ihan kivaltahan toi vaikuttaa, mutta jotenkin lelumainen vaikutelma jäi.
Olis ollut parempi jos olis android 3.0 ja se uudempi sense (artikkelissa muuten mainitaan käytettävyys ja suorituskyky sivulla, että sense on 2.1 for tablet ja heti myöhemmin sense 3.0, joka ilmeisesti on väärin).
Toi kamerapuoli on kyllä tosi turha, jos se kuvanlaatu on niin huono.
Mulle riittää mun SG SII :)

Kommentoi artikkelia