Testissä Asus G75VW – raskaan sarjan pelikannettava

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Ulkoiset ominaisuudet ja liitännät



Runko ja liitännät





Asus G75VW tarjoaa neljän USB 3.0 –liitännän lisäksi useampia näyttöliitäntöjä, kuten VGA, HDMI ja mini-DisplayPort. Lisäksi koneen kyljistä löytyy Ethernet-liitäntä, muistikorttipaikka, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä virtaliitäntä. Koneen vasemmassa kyljessä on kelkkamallin Blu-Ray-asema. Testiyksilön kelkka heilui hieman paikallaan, pienenä poikkeuksena kannettavan muuten järkkymättömästä rungosta.



Asus on rakentanut pelikannettavansa varsin jämäkäksi. 4,5 kilon möhkäle on pinnoitettu pehmeällä mattapinnoitteella, ja uhkuu raskasta laatua ja kestävyyttä, lukuun ottamatta testiyksilön heiluvaa optista asemaa.



Kannettavan peräpäästä löytyy kaksi kookasta tuuletusaukkoa. Sisällä on kaksi tuuletinta jotka vastaavat suorittimen ja näytönohjaimen jäähdytyksestä. Yleisellä tasolla Asuksen tuulettimien ilmavirta on kuultavissa hiljaisessa huoneessa, mutta edes rasituksessa ne eivät nouse rasittavalle tasolle, eikä niistä päässyt ilmoille korvia rasittavia korkeita ääniä, vaan kovassakin rasituksessa kuultavissa on vain matalataajuista ilmavirran suhinaa ja huminaa.



Kannettavan pohjasta löytyy 52 Wh akku, mikä riittää pitämään kannettavan päällä kevyessä käytössä kohtuullisen pitkään, kiitos Nvidian näytönohjaimen virransäästöominaisuuksien, mutta pelaamista varten virtatöpseli on parempi olla lähettyvillä.

Asus helpottaa myös komponenttien vaihtoa pohjapaneelin osalta. Kannettavaan saa asennettua kaksi kiintolevyä, ja onkin suositeltavaa käyttää kannettavassa järjestelmälevynä SSD:tä mukana tulleen 750 Gt kiintolevyn sijaan. Myös muistia saa tarvittaessa lisättyä kahden lisämuistipaikan voimin.

Näyttö



Asus käyttää G75VW-kannettavissaan 1920x1080-resoluution TN-paneelia. Kalliimmassa lähes 2000 euron lippulaivassa on tarjolla 120 Hz malli, mutta testiyksilön paneeli yltää vain 60 Hz toistoon. Asuksen valitsema TN-paneeli on resoluutioltaan kiitettävä, mutta TN-paneelin heikkoudet on selvästi huomattavissa. Heti kättelyssä katselukulmat pystysuunnassa ovat heikot katsottaessa tummaa taustakuvaa. Käytännössä taustakuvan kannettavan tummat yksityiskohdat hukkuvat jo käännettäessä näyttöä jyrkästä 90 asteen kulmasta hieman mukavampaan asentoon. Sivusuunnassa katselukulmat ovat kuitenkin jossain määrin paremmat.



Asus G75VW:n paneelia verrattiin Sony VAIO S15:n 1920x1080-resoluution IPS-paneeliin, joka paljasti armotta Asuksen TN-paneelin heikkoudet kuvakulmien suhteen. Tämän lisäksi LED-taustavalaistun paneelin yleissävy oli sinertävä, ja esimerkiksi Skyrimiä pelattaessa erot väritoiston suhteen olivat merkittävät. Väritoiston tarkkuutta ei osaa juuri kaivata jos vierellä ei ole parempaa referenssiä, mutta ero on tästä huolimatta olemassa. Myös kontrastissa jäätiin jälkeen VAIOn IPS-paneelista, joka erotteli mustat oikein. Asuksen näytössä ei ollut merkittävää valovuoto-ongelmaa, mutta mustan sävyt olivat siitä huolimatta sen heikko kohta.



Näppäimistö



Siinä missä näytön anti jäi keskinkertaiseksi, G75VW:n näppäimistö onnistui vakuuttamaan allekirjoittaneen. Tuntuma oli hyvä, painalluksella oli riittävästi syvyyttä ja näppäinten vaste oli napakka. Pelikannettavassa näppäimistöllä onkin iso merkitys, joten on ilahduttavaa nähdä että Asus on myös panostanut sen laatuun.

Näppäimistö on luonnollisesti myös taustavalaistu, ja sen kirkkautta voi säätää funktionäppäinten avulla. Kirkkauden säätövara jäi Sonyn näppäimistön varjoon, mutta käytännön merkitys tällä lienee olematon, ja Asuksen taustavalaisussa ei ole juuri valittamista.

Virtanäppäimen vierestä löytyy myös Asus ROG-painike, jolla voi muuttaa kannettavan virransäästöasetuksia suoraan yhtä nappia painamalla. Tarjolla on muutama vaihtoehto eri tilanteisiin, kuten High Performance, Entertainment ja Quiet Office. Asetuksia voi myös säätää kattavasti Asuksen ohjelmiston kautta.



Tasohiiri



G75VW:n tasohiiri on peruskauraa ominaisuuksiltaan, eikä moni tule varmastikään sitä edes käyttämään, sillä työpöytäkorvikkeelle ja pelikoneelle hiiri on välttämättömyys. Tasohiiri ei ole myöskään klikattava, vaan siinä on perinteikkäästi kaksi erillistä näppäintä klikattavana. Myös niiden painallus on syvä ja lisää vaikutelmaa kannettavan rakenteen laadukkuudesta.

Äänentoisto



Kannettavien äänentoisto on ikuinen ongelma, sillä pieneen tilaan on vaikea saada hyvää äänentoistoa. G75VW on kannettavaksi kuitenkin melkoinen möhkäle, joten siltä voi myös odottaa enemmän äänentoiston suhteen. Asus onkin sisällyttänyt kannettavan pohjaan pienen subwooferin, joka tuo kaivattuja matalia taajuuksia äänentoistoon. Äänimaailma onkin jossain määrin bassovoittoinen ja tunkkainen, mutta ajaa kuitenkin asiansa pelikäytössä.

kommenttia 2

jorgga

Subwoofer läppärissä, ai että sain kyllä illan naurut. Kiitos Asus.

Jos et osaa, teeskentele.

Anonymous User

Originally posted by jorgga:
Subwoofer läppärissä, ai että sain kyllä illan naurut. Kiitos Asus.
Nimensä mukaisesti kyseessä on bassokaiutin, joka toistaa matalan pään ääniä. Eikä itse asiassa ollenkaan huonosti käyttääkseen muutaman sentin elementtejä.

Kommentoi artikkelia