Testissä Asus Chromebook C200M

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Chrome OS ja sovellukset

Chrome OS näyttää modernilta ja siistiltä, jopa minimalistiselta. Kuvakkeet ovat Googlen palveluiden käyttäjille ennestään tuttuja ja melko pieniä. Koneen asetukset löytyvät ruudun oikean alareunan sekä näppäimistön pikanäppäinten kautta. Peruskäyttö on näppärää ja sulavaa, toimintaa voisi kuvailla napakaksi.
Silloin tällöin pienissä yksityiskohdissa saattaa löytää hiomisen varaa. Esimerkiksi “hylly”, eli alareunan palkki jossa pikakäynnistyskuvakkeet ovat, on mahdollista asettaa myös näytön reunaan, mutta tällöin kellonajasta peittyy viimeinen numero.


Chrome OS:stä löytyy tiedostoselain, joka aukeaa kun esimerkiksi lyö USB-muistin kiinni. Samoin löytyvät yksinkertaiset ohjelmat videoiden ja kuvien katseluun. Edellä mainittuja lukuun ottamatta miltei kaikki koneeseen valmiiksi asennetut ”ohjelmat” aukeavat selaimessa. Asiakirjojen muokkaukseen käytetään selaimen kautta löytyvää Google Docsia, minkä lisäksi on muun muassa tarjolla pikanäppäimet Gmailiin ja Youtubeen.

Googlen kaupasta sovelluksia voi ladata lisää. Sovelluksia ja pelejä on suuri kirjo, mutta ei toki niin suuri kuin vaikkapa Windows-läppäreille. Lisäksi esimerkiksi tuki useiden videopalveluiden kättämälle Silverlight-tekniikalle puuttuu. Javakaan ei ilman isompia kikkailuja alustalla toimi.



Tulevaisuudessa Chrome OS:n kiinnostavuutta lisää se, että se on saamassa Android-ohjelmien natiivin tuen. Se kasvattaa sovellusvalikoiman moninkertaiseksi ja mahdollistaa uusia käyttötarkoituksia. Myös Android-laitteet varmasti hyötyvät tästä yhteistyöstä.

Mielenkiintoisena ja toisaalta melko luonnollisena yksityiskohtana on, ettei Chromebookille voi asentaa Chromen lisäksi muita selaimia.

Koskan Asuksen Chromebook on Intel-pohjainen, on myös Linuxin asentaminen siihen suhteellisen triviaalia. Monet vierastavatkin Chrome OS:ää sen verran, että asentavat uuteen koneeseen heti toisen järjestelmän. Googlen järjestelmään kannattaa kuitenkin tutustua huolella ennen päätöksen tekoa, sillä se on moniin askareisiin ihan pätevä järjestelmä.

Kommentoi artikkelia