Testissä ergonomiset työvälineet toimistoon

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Logitech MK850



Logitechin ratkaisu on selvästi ulkoisesti hiotumpi, mikä näkyy myös hinnassa. Hiiren ja näppäimistön yhteishinta on vajaat 150 euroa.

Näppäimistön pinta on muovinen, paitsi rannetuki, joka on kumimainen ja pehmeähkö. Näppäinten painallustuntuma on kumimaisen tahmainen, eikä muistuta oikeastaan mitään muuta aiemmin koettamaani näppäimistöä. Aluksi näppäimistöllä kirjoittaminen tuntui pehmeyden takia todella oudolta, mutta siihen tottui pian. On vaikea sanoa, onko tuntuma hyvä vaiko huono, mutta eriskummallinen se ainakin on. Tuntui, että muutaman päivän käytön jälkeen näppäimet alkoivat hieman vetristyä, eli painallustuntumasta tuli löysempi. Allekirjoittanutta muutos ainakin miellytti.

Tietokoneeseen näppäimistö yhdistetään jo perinteiseksi muodostuneella Logitechin erinomaisen pienellä USB-palikalla langattomasti. Yhteyden kanssa ei testin aikana ilmennyt mitään ongelmia. Logitechin ratkaisun hyvä puoli on se, että sama pieni vastaanotin tukee käytännössä kaikki nykyaikaisia Logitechin langattomia oheislaitteita.


Näppäimistöstä löytyy kolme valkoista painiketta, jotka on tarkoitettu eri laitteiden välillä vaihteluun. Näppäimistö on tietokoneen lisäksi helppo yhdistää bluetoothilla esimerkiksi puhelimeen tai tablettiin. Myös hiiren kyljessä on painike, jolla ohjattavaa laitetta voi vaihtaa. Android-puhelimen ohjaaminen hiirellä ja näppäimistöllä on erikoinen kokemus, mutta hyvä, että se on mahdollista. Ehkäpä työkäytössä olevan tabletin käyttäminen näppäimistön kanssa on ihan fiksu veto.

Logitechin näppäimistön ergonomisuus näkyy laineilevassa muotoilussa: näppis on keskeltä hieman korkeampi ja laidoilta matalampi. Huippu osuu johonkin G- ja H-painikkeiden liepeille. Kaari on varsin maltillinen, eikä sitä käytössä kovin paljoa huomaa. Lyhyessä testissä on aika vaikea arvioida, onko kaarella mitään vaikutusta mukavuuteen, mutta ei se ainakaan pahalta tunnu.


Näppäimistön pohjassa on perinteiset korokenipsut, mutta tällä kertaa pienellä säätövaralla: näppäimistön saa asetettua joko neljän tai kahdeksan asteen kulmaan, riippuen siitä, minkä pykälän kääntää auki.

Hiiri on vähän pieni, mutta muutoin loistavan tuntuinen. Peukalosivulla on tyypilliset kaksi painiketta (yleensä “edellinen” ja “seuraava”), sekä vähän taaempana vielä kolmas painike, jolla voi vaihtaa ohjattavaa laitetta. Pieni valo kertoo, mikä valinta on päällä.


Rullan takana on nappi, josta rullan voi vapauttaa pyörimään vastuksetta – näin pidempienkin dokumenttien rullailu käy vauhdilla. Etukäteen pidin ominaisuutta turhana, mutta huomasin käyttäväni sitä jatkuvasti.


Logitechin myös monelle muulle laitteelle tarjoama Logitech Options -sovellus mahdollistaa liudan lisäominaisuuksia, kuten eleohjauksen. Esimerkiksi hiiren kylkipainiketta pohjassa pitämällä ja hiirtä liikuttamalla voi vaikkapa avata sovelluksia tai näyttää työpöydän. Sovellus on helppokäyttöinen ja asetuksia on kosolti.

Kommentoi artikkelia