RocketHybrid: Hybriditallennusta ilman Z68 Expressiä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Hybriditallennuksen konseptit


Samsung oli ensimmäinen valmistaja, joka esitteli hybridikovalevyn vuonna 2007. Kyseiseen MH80-malliin oli integroitu 128 tai 256 megatavua flash-välimuistia. Kovalevy oli rakennettu tukemaan Microsoftin kehittämää ReadyDrive-teknologiaa, joten aseman suorituskyvystä pääsi nauttimaan ainoastaan Windows Vista -koneilla. Valitettavasti Samsungin pioneerityö ei saanut kovin lämmintä vastaanottoa markkinoilta.

Syitä huonolle menestykselle voidaan hakea moneltakin eri kantilta. Kenties aika ei ollut vielä tarpeeksi kypsä. Toinen mahdollinen syy saattaa olla se, ettei Windows Vistakaan menestynyt erityisen hyvin. Oli miten oli, selvä tarve vastaavalle ratkaisulle kuitenkin oli. Väliaikainen ratkaisu tilanteeseen olisi voinut olla kovalevyjen DRAM-muistin suurentaminen, mutta se ei olisi taannut helpotusta kovin pitkäksi aikaa.


Samsungin epäonnistumisen jälkeen samaa on yrittänyt vain Seagate. Samsungista poiketen Seagate lähti kokeilemaan Momentus XT:llä käyttöjärjestelmästä riippumatonta hybriditallennusta. Momentus XT:ssä on 7200 kierrosta minuutissa pyörivä magneettinen kiekko, jolle voidaan tallentaa 500 gigatavun edestä tietoa. Sen kaveriksi asemaan on integroitu neljän gigatavun flash-välimuisti. Testeissä ilmeni, että Momentus XT oli jonkin verran perinteisiä kovalevyjä nopeampi.

Hybridikovalevyjen heikon menestyksen jälkeen markkinoille on ilmestynyt kilpailevia ratkaisuja. Tällainen vaihtoehto on Intelin Z68-piirisarjan ja HighPointin RocketHybrid 1220 -kortin mahdollistama SSD caching. Siinä järjestelmään asennettua SSD-asemaa voidaan hyödyntää kovalevyn välimuistina.

Kommentoi artikkelia