PCI Express ja Crossfiren hyöty: Onko P55 riittävän hyvä?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

PCIe skaalauksen arviointi



Täydellisessä maailmassa P55 ja X58-alustoilla olisi identtiset tulokset käyttäen yhtä näytönohjainta x16-tilassa. Samassa muotissa oleva PCIe-ohjain antaa P55:lle pienen teoreettisen tehonlisäyksen, mutta jo aikaisemmat tarkastelut ovat osoittaneet sen pysyvän tulevaisuudessakin pelkästään teoreettisena. Jo se, että X58 pärjäsi P55:n verrattuna hieman kilpailijoitaan huonommin aiemmissa testeissä, on tarpeeksi eliminoimaan pienen mitatun suorituskykyeron merkityksen.



Jos huomioidaan emolevyspesifiset suorityskykyerot, ainoat huomionarvoiset muutokset ovat pieni noin neljän prosentin suuruinen tehonmenetys siirryttäessä PCIe 20.0 x16 -väylästä x8-väylään, kohtalainen 11% menetys kun siirrytään x16:ta x4:ään käyttäen X58:n neljää “ylimääräistä" PCIe 2.0 -kaistaa ja valtaisa 30% menetys suorituskyvyssä kun käytetään P55 Express PCH:n neljää 2,5 GT/s -kaistaa.
Neljän prosentin ero suorituskyvyssä ei ehkä vaikuta pelikokemukseen suuntaan eikä toiseen, mutta se saattaa olla huomattavan suuri suorituskykykilpailussa, kuten aiemmin järjestämämme Sysem Builder Marathon (SBM) -kilpailu osoitti. On silti olemassa yksi vaikuttava muuttuja lisää, koska käytetyt järjestelmät hyödynsivät CrossFire-tekniikkaa. Olimme uteliaita, miten 4% ero vaikuttaisi käytettäessä useampaa näytönohjainta, joten päätimme testata dual-GPU ja triple-GPU CrossFire/CrossFireX -kokoonpanoja.

Kommentoi artikkelia