Parhaat SSD-asemat: Heinäkuu 2012

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Kokoluokka: 60-64 Gt



Vaikka markkinoilla onkin olemassa vielä pienempiä 20-30 Gt SSD-asemia ja Intelin SRT-teknologiaan perustuvia käynnistysmuisteja, niiden hinnat ovat poikkeuksetta korkeat verrattuna tallennustilan määrään. Sama pätee jossain määrin myös 60-64 Gt kokoluokassa, mutta tarjolla on kuitenkin joitakin hyviä valintoja, jotka ovat tippuneet jo 50 euron tietämille.

OCZ Agility 3





USA:n Tom's Hardwaren julkaiseman Sandforce Boot SSD-artikkelin perusteella budjettitason SSD-asemien välillä ei ole kovin mainittavia eroja. Synkroninen NAND sen sijaan jossain määrin nopeampaa kuin asynkroninen, ainakin tietyissä tilanteissa. OCZ Agility 3 käyttää synkronista NANDia, ja vaikka se ei olekaan markkinoiden nopeimpia malleja, on se tällä hetkellä reilun 60 euron hinnalla kohtuullinen ostos, jos sinulla ei ole tarvetta asentaa SSD-asemalle kuin käyttöjärjestelmä ja muutama ohjelma. Kannattaa myös pitää mielessä, että SSD-asema hidastuu, jos se on kirjoitettu täyteen dataa.

Muut vaihtoehdot:

Intel 330 Series 60 Gt

Intel luottaa SSD-markkinoilla brändiinsä sekä siihen uskoon, että Intelin SSD-asemat ovat muita valmistajia laadukkaammat. SSD-asemien palautusprosenteista on vilauteltu aika ajoin tilastoja, ja niiden mukaan Intelin puheet luotettavuudesta olisivat perusteltuja. Sinistä asemaa ostettaessa joutuu kuitenkin maksamaan kilpailijoiden malleja enemmän, ja Intelin 330-sarjan levy irtoaa Suomesta tällä hetkellä noin 70 eurolla. Hinta alkaa hipoa jo halvempien 120 Gt levyjen tasoa, joten Intelin 60 Gt mallia on vaikea suositella muille kuin niille, jotka luottavat Intelin laatuun.

OCZ Petrol 64 Gt

OCZ:n Petrol-sarjan SSD:t on tehty varta vasten mahdollisimman edullisiksi, ja tämä näkyy valitettavasti myös niiden suorituskyvyssä ja muissa ominaisuuksissa. OCZ:n Petrol-sarja käyttää Indilinx-kontrolleria, joten sen ei kuitenkaan pitäisi kärsiä samoista ongelmista, jotka vaivasivat vanhoja Sandforce-piirejä.

kommenttia 3

Xtrim

Tämäkin kuuluisi kyllä ehdottomasti listaan:

http://www.jimms.fi/tuote/P-SSD2S120G3-BLK


sam49

Noiden SSD:ssä käytettyjen piirien kirjoituskertamääristä olisi mukava saada luotettavia tietoja. Seurasin aihetta aikoinaan ja käsittääkseni vieläkin SSD-levyn voi tuhota aika nopeasti, jos siihen kirjoittaa liian usein satunnaisiin paikkoihin. Olen katsellut RAM-piireistä kasattuja SSD:tä, mutta niitä ei taida enää olla markkinoilla. Varmaan staattisista CMOS-RAM piireistä saisi kasaan kohtuullisen hintaisen systeemilevyn vaikka PCI:n kautta. Siinä olisi pohjoisen (Oulun) pojille hyvä kehitysprojekti ensi talveksi.

AhKeefas

Antiikkinen artikkeli näin lokakuussa

Kommentoi artikkelia