Parhaat työpöytäsuorittimet – Kesäkuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Jos olet aikeissa ostaa uutta työpöytäkonetta, ja et ole täysin perillä nykyisestä tilanteesta työpöytäsuorittimien rintamalla, niin tämä on oikea artikkeli sinulle. Artikkelissa annamme suositukset työpöytäkoneiden suoritinvalintaan eri hintakategorioissa, ja keskitymme enimmäkseen peli- ja sekakäyttöön. Suosituksissa otetaan huomioon myös ylikellotusmahdollisuudet, mutta suositukset pätevät useimmiten myös ilman ylikellotusta varsinkin kalliimmissa malleissa.

Katsaus AMD:n ja Intelin nykytilanteeseen suoritinrintamalla



Intel





Edellinen katsauksemme työpöytäsuorittimien tilanteeseen on viime tammikuulta, ja tähän väliin on ehtinyt mahtua pari uutta julkaisua, joskin tämän vuoden suurinta julkaisua odotetaan vasta ensi syksylle. Intel on julkaissut Broadwell-arkkitehtuurin työpöytämallin suorittimia kesäkuussa valmiskokoonpanoihin sekä pari mallia myös LGA 1150 -kantaan erillismyyntiä varten. Core i7-5775C ja i5-5675C ovat 65W TDP-arvolla varustettuja malleja, ja niiden C-pääte viittaa Crystawell-koodinimelliseen integroituun Iris Pro -näytönohjaimeen.



Suorittimien suurin ero vastaaviin Haswell-malleihin onkin merkittävästi tehokkaampi näytönohjain, joka hyödyntää erillistä 128 megatavun eDRAM-muistia. Arvostelujen mukaan kyseessä onkin toistaiseksi tehokkain integroitu näytönohjain, mutta AMD:n APU-suorittimiin verrattuna Intelin Crystalwell on saatavilla vain malleissa, joiden hinnat ovat 2-3 kertaa AMD:n vastineita kalliimmat.


128 Mt eDRAM-muisti Broadwell-piirin yläpuolella on kookas ja kallis tapa nostaa integroidun näytönohjaimen suorituskykyä


Varsinaisen CPU-osion osalta C-mallien suorituskyky on samaa luokkaa Haswell-mallien kanssa, ja ne ovat myös kerroinlukottomia K-mallien tapaan. Kokonaisuudessaan työpöytä-Broadwellit eivät tuo merkittävästi uutta mukanaan, ja niille on vaikea löytää sopivaa käyttökohdetta, jossa Iris Pro olisi muita vaihtoehtoja käytännöllisempi ratkaisu.

AMD





Myös AMD on tehnyt pienimuotoisen päivityksen omaan mallistoonsa Godavari-koodinimellä. A10-7870K on AMD:n uusin ja tehokkain APU-suoritin, mutta se perustuu edelleen samaan alustaan kuin muut 7000-sarjan mallit, ja ainoat muutokset ovat korkeampi kellotaajuus ytimen ja erityisesti grafiikkaosion osalta. Suorittimella on hintaa n. 150€, ja asettuu kilpailemaan Intelin hitaampien Core i3 -suorittimien kanssa.


AMD markkinoi APU-suorittimiaan kevyempien F2P-pelien kuten League of Legendsin ja Dota 2:n pelaamiseen


Valoa tunnelin päässä työpöytäsuorittimille?



Tämän vuoden suurin julkaisu tulee tapahtumaan näillä näkymin elokuussa Intelin Skylake-arkkitehtuurin myötä. Skylake tuo mukanaan DDR4-muistit, ja vaatii luonnollisesti uuden emolevyn LGA 1151 -kannalla. Intel kutsuu ensimmäisiä LGA 1151 -kannan piirisarjaa 100-sarjaksi, ja näistä mielenkiintoisin alusta on Z170, joka on suunnattu tehokäyttäjille ja ylikellottajille. Z-piirisarjan lisäksi tarjolla on edullisempi H170 ja H110, jotka ovat rajoitetumpia ominaisuuksiltaan, ja niillä ei todennäköisesti voi ylikellottaa suoritinta kerrointa nostamalla.

Skylaken ensimmäiset mallit tulevat työpöydälle kerroinlukottomien K-mallien muodossa. Tulossa on i5-6600K ja i7-6700K, ja ne noudattelevat tuttua kaavaa, jossa i5-malli on neliytiminen ilman HyperThreading-tukea, ja i7-mallissa on HyperThreadingin ansiosta yhteensä kahdeksan säiettä. Mallien TDP-arvoksi on annettu 95 W, mikä on korotus nykyisen Haswell-mallin 88 W arvoon nähden. Toistaiseksi varmistamattomien huhujen mukaan Intel aikookin luopua K-mallien osalta vakiojäähdyttimen toimittamisesta, ja jäähdytyksen järjestäminen jää käyttäjän harteille kalliimpien LGA 2011 -kannan mallien tavoin. Jos nykyisiä huhuja Intelin suunnitelmista on uskominen, Intel julkaisee Skylake-suorittimia pitkin loppuvuotta myös mobiilipuolelle, mutta ensi alkuun tarjolle tulee vain yllä mainitut kaksi kerroinlukotonta mallia.



AMD:n osalta tulevaisuus on hämärämpi. Yritys esitteli aiemmin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Zen-arkkitehtuuria, joka tulee seuraamaan yrityksen huonoon jamaan ajanutta Bulldozer-arkkitehtuuria. Kyseessä on siis täysin puhtaalta pöydältä kasattu uusi arkkitehtuuri, jonka menestys saattaa lopulta päättää AMD:n kohtalon. AMD:n tuotekehitysbudjetti (ja itse yritys) on kutistunut viime vuosina merkittävästi, ja jos Zen ei kykene kilpailemaan markkinoilla, jäänee se AMD:n joutsenlauluksi. Zeniä odotetaan kuitenkin vasta ensi vuodella, ja mitä luultavammin vuoden loppupuolelle pelkästään FX-sarjaan ilman integroitua näytönohjainta. Kaavailuissa on myös ensi vuodelle Excavator-ytimillä varustettuja APU-suorittimia. Zeniä hyödyntäviä APU-malleja joutuu siis odottelemaan vähintään vuodella 2017.

Kommentoi artikkelia