AOC I2757Fh ja ViewSonic VX2770Smh: Kaksi 27” IPS-näyttöä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Testitulokset: Väriasteikko ja suorituskyky



Väriasteikkoa mitataan saturaatioliu'ulla, jossa mitataan kuuden päävärin (punainen, vihreä, sininen, syaani, magenta ja keltainen) toistoa viidellä eri saturaatioasteella (20, 30, 60, 80 ja 100%). Kummassaan näytössä ei ole säätöjä värinhallintaan, joten näytämme vain kalibroinnin jälkeiset tulokset. Tulokset ennen kalibrointia näyttäisivät paljolti samanlaisilta.

AOC I2757Fh





AOC:n tulos kohtuullisen hyvä ja ainoastaan 80 ja 100 prosentin tasoilla näkyy virheitä vihreässä ja keltaisessa. Näissä Delta E -tuloksissa huomioidaan myös luminanssin virheet, jotka on esitetty alemassa taulukossa.

Luminanssin virheillä on suurempi merkitys havaitulle värintoiston laadukkuudelle kuin ylemmän väriasteikon virheillä. Luminanssia kuvaavassa taulukossa lyhyemmät palkit ovat parempia. Keskiviivan yläpuolelle nousevat palkit tarkoittavat, että väri on liian kirkas mitatulla kirkkaustasolla ja viivan alle menevät palkit kertovat himmeydestä.



Virheet ovat kohtalaisen pieniä ja vain vihreä väri ylittää havaittavan virheen Delta E -rajan. Luminanssin tulokset ovat erittäin hyviä, lukuun ottamatta sinistä, joka on noin 20 prosenttia liian kirkas.

ViewSonic VX2770Smh





Jos ihmettelet näyttöjen samannäköisiä väriasteikkotuloksia, syy johtuu siitä, että molemmissa näytöissä käytetään samaa LG:n valmistamaa AH-IPS-paneelia. Molempien suorituskyky on erittäin hyvällä tasolla.



VX2770Smh pärjää erittäin hyvin väriasteikon testeissä. Itse asiassa yllä mainitusta syystä se on lähes identtinen AOC:n tuloksen kanssa. Vihreässä on pieniä virheitä ja sinisen värin luminanssin on noin 20 prosenttia liian korkea.

Delta E toimii samoin harmaasävyjen tapauksessa kuin väreissäkin. Mikä tahansa yli kolmen prosentin menevä arvo on näkyvä paljain silmin. Kuten tuloksista näkyy, kaikki viime aikoina testaamamme näytöt ovat kohtalaisen tarkkoja.



AOC:n ja ViewSonicin näytöt pärjäävät hyvin vertailussa perinteisiä IPS-paneeleita käyttäviä kilpailijoita vastaan. Dellin U2412M-mallia lukuun ottamatta missään testatussa paneelissa ei näy suurempia värivirheitä.

Väriasteikon laajuus: Adobe RGB 1998

Nykyään käytössä on pääosin kahta eri näyttötyyppiä: niitä, jotka noudattavat Adobe sRGB -standardia kuten HDTV:t ja ammattikäyttöön suunnattuja näyttöjä, jotka toistavat parhaimmillaan 100 prosenttia AdobeRGB 1998 -standardista.

Testin molemmat näytöt sijoittuvat ensimmäiseen kategoriaan. Vaikka ne eivät olekaan parhaita mahdollisia valintoja ammattimaiseen kuvankäsittelyyn ja graafiseen suunnitteluun, ne ovat erittäin hyviä pelaamiseen sekä videon katseluun. Jopa ilman kummempia säätöjä niiden värintoisto vastaa helposti olohuoneen televisiota.



Me käytämme Gamutvision-sovellusta laskemaan väriasteikon laajuuden kalibroinnin tuloksena saatujen ICC-väriprofiilien perusteella. Molemmat näytöt pärjäävät tyypillisesti hintaluokkaansa verrattuna. Enemmän AdobeRGB 1998 -asteikosta toistavat näytöt ovat jo muutaman satasen kalliimpia, eivätkä ne näytä niin hyvältä peleissä ja elokuvissa niiden suuremman saturaation vuoksi. Ellei toistettava materiaali ole erityisesti suunnattu nimenomaan suuremmalle väriasteikolle (ja tällä hetkellä sellaista ei ole olemassa), se ei toistu hyvin AdobeRGB 1998 -asteikolle suunnatulla näytöllä. Kannattaa siis valita näyttö mieluummin sen käyttötarkoituksen perusteella eikä esimerkiksi laajemman väriasteikon vuoksi.

kommentti 1

hannibal_pjv

Näihin artikkeleihin pitäisi ehdottomasti lisätä hinnat Suomessa! Muuten ovat aika turhia... IMHO
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/1021256
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/1228355

Kommentoi artikkelia