Ostajan opas: Mikä SSD-asema kannattaa ostaa?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Johdanto



SSD-asemien hintojen halventuessa niistä on tullut tavallisen kuluttajankin kannalta yhä varteenotettavampia vaihtoehtoja perinteisten kovalevyjen tilalle tai rinnalle. Oman koneen suorituskyvyn parantamiseen puolijohdemuistilla ei tarvita enää paksua lompakkoa, ja tässä artikkelissa katsotaan mikä malli markkinoiden tarjonnasta sopii parhaiten juuri sinun lompakolle.

SSD-asemia käsittelevät tekniset artikkelit ovat aina erinomainen tapa tutustua uusiin tuotteisiin, mutta ne valitettavasti vaativat aikaa ja hieman etukäteistietoa alasta. Ne eivät välttämättä vastaa siihen kysymykseen, mikä kuluttajan päässä päällimmäisenä pyörii, eli kannattaako juuri minun ostaa tämä laite.

Jos sinulla ei ole aikaa tai halua tutustua netin lukuisiin SSD-artikkeleihin, niin tämä Hardware.fin kokoama opas on juuri sinua varten. Artikkelissa tarkastellaan eri budjettivaihtoehtoja ja kerrotaan mikä massamuisti on optimaalisin hankinta juuri sillä rahamäärällä.



Lokakuun päivitykset:
Taannoin pääsimme testaamaan uutta Samsungin 830-mallia, joka onnistui häikäisemään suorituskyvyllään. Samsungin SSD-asemassa on uusi ohjain, SATA 6 Gbps -liitäntä ja 27 nanometrin tekniikalla valmistetut NAND-flash-muistit, jotka kiidättivät sen perättäisoperaatioilla mitattuna huippulukemiin. Satunnaisoperaatioiden lukeminen ja kirjoittaminen luonnistui siltä keskitasoisesti. Samsungilta saamiemme tietojen mukaan 830:n hinnan pitäisi olla samalla tasolla kuin Samsung 470 -asemien. Toisin sanoen gigatavu muistia maksaa noin kaksi dollaria. Lisää infoa löytyy aiemmin linkitetystä artikkelista.

Markkinoilla on nähty muitakin uusia SSD-asemia viime aikoina. Kingstonilta on esimerkiksi tullut toisen sukupolven SandForce-ohjaimeen ja synkronoituun muistiin perustuvia HyperX-laitteita. Teknisesti ne ovat samankaltaisia kuin OCZ:n Vertex 3. Patriotiltakin on tullut uusia Pyro-malliston laitteita, jotka ovat kuin WildFire-asemia hintatietoisille kuluttajille. Pyroissa on toisen sukupolven SandForce-ohjain, mutta aiemmista poiketen se käyttää asynkronoitua muistia (sen edullisuuden vuoksi). Pyro vastaa pitälti Corsairin Force 3 -mallistoa.

Edullisia SSD-muisteja etsivän kannattaa olla tarkkana, sillä haaviisi saattaa joutua jopa kiintolevyjä hitaampia malleja. Tällaisia tilanteita emme ole tosin nähneet kuin halvoissa OEM-laitteissa (Asuksen Eee Slate EP121:n SanDisk P4). Intelin SSD 311:tä kannattaa aina harkita sitäkin edullisempien vaihtoehtojen sijaan. Voit olla silloin varma, ettet hyppää suorituskyvyn suhteen ojasta allikkoon.

SandForcen uusiin ohjaimiin perustuvien asemien BSOD-ongelmat näyttäisivät olevan takana, sillä se on onnistunut löytämään ongelman aiheuttajan ja julkaissut korjaavan firmware-päivityksen. Foorumikirjoitusten perusteella ongelmatapauksia on yhdistänyt Sandy Bridge -alusta. Epävirallisten tietojen mukaan ongelmana on ollut Intelin piirisarjan ja SandForce-pohjaisten asemien yhteensopimattomuus. Yleisyys on ollut kuitenkin erittäin pieni, alle prosentti käyttäjistä.

Muutamia huomioita
Alla on muutamia seikkoja, joita kannattaa pitää mielessä artikkelia lukiessa:
  • Arvioidessamme SSD-asemia olemme ottaneet huomioon muutamia muuttujia. Kapasiteettia ja suorituskykyä on pyritty painottamaan yhtä paljon kussakin hintakategoriassa. Kapasiteetin voimakkaan painottamisen taustalla on ajatus, että mobiilijärjestelmissä on usein mahdollisuus käyttää vain yhtä asemaa. Työpöytäkoneissa on mahdollisuus käyttää useampaa laitetta, mutta kapasiteettivaatimuksetkin ovat kovemmat. Toisaalta hybriditallennus on lyönyt itsensä läpi, jolloin isojen SSD-asemien sijaan kannattaa harkita SSD+kovalevy-konfiguraatioita. Näin saadaan hyvä suorituskyky ja iso tallennustila.
  • Hinnat muuttuvat jatkuvasti, minkä seurauksena suositellun laitteen sijaan markkinoilta voi löytyä vielä houkuttelevampi vaihtoehto. Nämä muutokset ovat kuitenkin käsiemme ulottumattomissa, joten emme mahda niille mitään. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa siis tarkistaa vielä sen hetkinen markkinatilanne. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tarkistaa, mihin hintaan haluamaasi SSD-asemaa saa käytettynä.
  • Hintatiedot perustuvat yhdysvaltalaisten verkkokauppojen ilmoituksiin, joten Suomessa hintatilanne voi olla erilainen.

kommenttia 2

miketso

Itse tulin hankkineeksi OCZ Agility 3:n tietokoneen järjestelmälevyksi ja petyin vähän SSD-asemien hehkutettuun nopeuteen. Se ei ollutkaan juuri entistä raid-0 järjestelmälevyä nopeampi. Ohjelmat kyllä käynnistyvät hetkessä, se on oikeastaan ainoa huomattava asia, mutta levyn pieni koko hintaan nähden ja sillä saavutettu hyöty jäikin oletettua pienemmäksi.

MrSefe

Sama juttu täällä. SSD-asemani on jopa hitaampi kuin raid0 levyni mutta hakuajat ovat toki aivan toista luokkaa. Varsinaisesta vaikutuksesta suorituskykyyn on paha sanoa mitään.

Kommentoi artikkelia