Opas: Työpöytänäyttöjen teknologiaa ja terminologiaa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Näyttöpinnoitteet



Näyttöjä on saatavilla useilla eri pinnoitteilla, joiden käyttö vaikuttaa kuvanlaatuun monella tapaa. Yleensä nämä jaetaan joko mattapintaisiin "anti-glare"-näyttöihin tai kiiltopintaisiin (glossy) "anti-reflective"-näyttöihin. Pinnoitteita on kuitenkin montaa eri vahvuutta, ja lisäksi tarjolla on myös lasipinnoitettuja näyttöjä.

Pinnoitteen tehtävänä on heijastuksien ja naarmujen esto, mutta käytännössä mikään pinnoite ei pysty täysin poistamaan kirkkaan valon aiheuttamaa heijastusta. Karkea mattapinnoite toimii parhaiten heijastuksien estossa, mutta samalla se tekee hallaa kuvanlaadulle.


Mattapinnoitteella varustettua näyttöä on helpompi käyttää auringonvalossa


Kiiltäväpinnoitteisten näyttöjen värit ovat selvästi eläväisemmät, mutta ongelmaksi muodostuu kirkkaiden valojen aiheuttamat heijastukset. Erityisesti tummilla taustoilla näyttö heijastaa kaiken edestään löytyvän valon. Tästä syystä sitä on vaikea suositella tummalle sisällölle, ja jos valaistusolosuhteita ei pysty itse säätämään sopivaksi.


S23A750D heijastaa kaiken valon mitä sen edestä löytyy


Myös lasipinnoitetut näytöt kärsivät samoista ongelmista. Valmistajat ovat pyrkineet vähentämään heijastuksia uusilla valmistustekniikoilla, ja osa niistä toimii paremmin kuin toiset. Yhtenä esimerkkinä toimivasta heijastuksenestosta on Plasma Deposition Coating, jossa pinnoite härmistetään paneelin päälle, mikä poistaa väliin jäävän ilmaraon, ja näin ollen parantaa heijastuksenestoa. Kyseistä tekniikkaa käytetään esimerkiksi Applen uudessa 5K iMacissa.


kuva: Gizmodo


Tällä hetkellä moni uusista työpöytänäytöistä käyttää kevyttä mattapinnoitetta. Lisäksi tarjolla on hieman pienempi määrä erilaisia glossy- ja lasinäyttöjä sekä vanhempia paneeleja karkealla mattapinnoitteella. Jatkossa PDC-pinnoitus saattaa nousta suosiossa jos sillä pystytään yhdistämään matta- ja kiiltopintaisten paneelien hyvät puolet kohtuuhintaan.

Kommentoi artikkelia