Opas: Työpöytänäyttöjen teknologiaa ja terminologiaa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

HDMI PC-käytössä – Full Range vai Limited?



Jos näyttö kytketään tietokoneeseen HDMI-liitännän kautta, on otettava huomioon HDMI:n signaaliasetukset. HDMI on perinteisesti suunnattu HDTV-käyttöön, mutta uudemmat monitorit käyttävät tätä myös PC-puolella, mikä voi aiheuttaa ongelmia värisignaalin osalta. PC-puolella on käytössä ns. Full Range (0-255) signaali, mutta monesti tämä ei ole asetettu oikein perusasetuksilla, vaan käytössä onkin Limited Range (16-235), minkä takia näyttö saattaa vaikuttaa haalealta ja kontrastittomalta. Parhaiten signaaliasetuksien eroja voi vertailla esimerkiksi Lagom.nl:n Black level –testissä.

Nvidia GeForce:

Nvidian näytönohjaimeen kytkettynä HDMI-monitori käyttää HDTV Limited Range –signaalia perusasetuksilla. Tämän voi todeta Nvidian ohjauspaneelin resoluutiovalikosta (Display->Change Resolution), jossa valittu resoluutio on Ultra HD, HD, SD –kategorian alla, eikä PC-kategoriassa. Nvidian ohjauspaneelista löytyy Display->Adjust desktop colour settings -> Digital colour format –asetus, jossa vaihtoehtona on RGB tai YCbCr444. Nopein tapa korjata haaleat sävyt on käyttää YCbCr444-signaalia. Signaali on lähellä RGB Full Range –signaalia kuvanlaadun osalta.



Jos käyttöön kuitenkin haluaa Full Range RGB:n, näytön omassa OSD-menussa on oltava valittuna oikea RGB-signaali. Tämä löytyy yleensä HDMI Black Level tai HDMI RGB PC Range –nimikkeellä oikean asetuksen ollessa RGB (0-255) tai mystisemmin (Normal, High, Full). Asetus on säädettävissä vain jos käytössä on RGB-signaali Nvidian ohjauspaneelissa. Oletusarvoisesti näyttö näyttää haalealta ennen kuin teet yhden alla luetelluista säätövaihtoehdoista.

Yksi tapa saada Full RGB –signaali on tehdä Nvidian ohjauspaneelista Custom Resolution –työkalulla uusi kustomoitu resoluutio. On kuitenkin otettava huomioon, että jotkin pelit saattavat valita automaattisesti vanhan natiiviresoluution perusasetuksilla, joten oikea käyttöresoluutio on tarkastettava myös itse pelissä.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää erillistä kolmannen osapuolen CRU-sovellusta, jolla saa säädettyä näytön resoluutiolistaa niin, että uusi kustomoitu resoluutio asettuu natiiviresoluutioksi. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia jos tekemäsi uusi resoluutioasetus on viallinen.

Yksi vaihtoehto on myös käyttää Nvidia Full/Limited Range Toggler –sovellusta, joka on yksinkertainen pieni ohjelma, joka tekee muutaman rekisterimuutoksen näytönohjaimen signaalinkäsittelyyn. Ohjelman tarvitsee käydä läpi vain kerran, ja muutokset näkyvät koneen uudelleenkäynnistyksen myötä niin kauan kunnes teet puhtaan ajuriasennuksen, mikä poistaa vanhat rekisterimuutokset. Kun Full Range RGB on käytössä, voit testata sitä YCbCr444-asetusta vastaan. Kuvanlaadussa ei pitäisi olla merkittävää eroa, toisin kuin Limited Range RGB:llä.

AMD Radeon:

Radeon-näytönohjaimilla ei yleensä ole samaa ongelmaa valitsee perusasetuksilla YCbCr 4:4:4 värisignaalin HDMI:lle. Lisäksi Catalyst Control Centerin väriasetuksista löytyy myös pikseliformaattiasetukset, joista voi valita RGB 4:4:4 (Full RGB) –asetuksen. Sen lisäksi näytön omasta OSD-valikosta on valittava oikea RGB-signaali. Tämä löytyy yleensä HDMI Black Level tai HDMI RGB PC Range –nimikkeellä oikean asetuksen ollessa RGB (0-255) tai mystisemmin (Normal, High, Full). Asetus on säädettävissä vain jos käytössä on RGB-signaali Catalyst Control Centerissä.



Intel HD Graphics

Myös Intelin saa taipumaan Full Range HDMI -signaaliin. Tämä onnistuu uudemmilla HD Grapics -piireillä. Intelin sivuilta löytyy ohjeet tähän.

Kommentoi artikkelia