Nvidia GeForce GTX 590 3 GB: Nvidia vastaa 1024 CUDA-ytimen voimin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Kahden grafiikkapiirin ohjaimen pitäminen hienostuneena


AMD:n Radeon HD 6990 ei pyytele anteeksi, kun se esittelee suorituskykyään. Se on iso, nopea, kuuma, kallis ja erittäin äänekäs. Aiemmassa artikkelissa vertasin Radeon HD 6990 –ohjainta Bugatti Veyron –autoon. Mutta se on liian imarteleva vertaus. Parempi vertailukohta olisi Viper. Viper on edelleen seksikäs auto, mutta ei kuitenkaan läheskään niin tyylikäs kuin Bugatti ja samaan tapaan AMD:n lippulaiva ei yritä olla turhan fiini kaikessa nopeudessaan. Nvidian mukaan yhtiö tavoittelee enemmän Porche-tyyppistä vikkelyyttä. Sekään ei kuullosta erityisen uskottavalta, kun tietää mitä GeForce GTX 590:n konepellin alta löytyy. Mutta en tehnyt hätiköityjä johtopäätöksiä AMD:n kortin suhteen, enkä halua tuomita Nvidian tuotosta ennen kuin se on testattu läpikotaisin.

Pitkä ja tehokas

Nvidiankin kahden GPU:n kortti on isokokoinen. Kun GeForce GTX 580 on noin 26,6 cm pitkä, 590 on lähes 27 senttimetrin pituinen. Sekin on vielä lähes kolme senttiä vähemmän kuin AMD:n Radeon HD 6990 (ja 5970, joka myös oli 30 sentin mittainen).





Kuten 6990, GTX 590:n jäähdytys perustuu kortin keskelle sijoitettuun tuulettimeen. Nvidian mukaan se oli ainut mahdollinen ratkaisu, sillä puhallustyyppinen tuuletin toisessa päässä korttia olisi ollut aivan liian äänekäs yrittäessään jäähdyttää kortin enimmillään 365 wattia kuluttavia komponentteja. Olkoon syy mikä tahansa, kritisoin AMD:n korttia siitä, että se työntää hirvittäviä määriä kuumaa ilmaa sisälle koteloon ja se on edelleen yhtä häiritsevää Nvidian tapauksessa. Erona on kuitenkin se, että AMD käytti keskelle sijoitettua tuuletinta eikä silti onnistunut pitämään kortin melutasoa siedettävänä. Nvidian ratkaisu liikkuu puolestaan hyvinkin käytettävällä tasolla.



Ehkä hieman yllättäen, Nvidian tekniset ratkaisut eivät eroa kovin suuresti AMD:n toteuttamista. Kaksi GF110-piiriä on sijoitettu kortin molempiin päihin keskellä sijoitetun tuulettimen kummallekin puolelle. Höyrykammioon perustuvat jäähdytyssiilit peittävät kummankin grafiikkaytimen, joita jäähdytetään puhaltamalla ilmaa alumiinirivastojen läpi kortin etu- ja takaosasta. AMD käyttää kuitenkin radiaalituuletinta. Nvidia on päätynyt aksiaalituuleetimeen. Tuo ero tuuletinvalinnoissa on osittain vastuussa äänentasojen erilaisuudessa. Nvidian mukaan yhtiön höyrykammioon perustuva jäähdytystekniikka on myös tehokkaampi, mutta meillä ei ole järkeviä tapoja mitata sen eroja verrattuna AMD:n faasinmuutokseen perustuvaan lämmönsiirtotekniikkaan, joten jätämme analyysin vain tuulettimien erojen tasolle.



Ilman poistamisen suhteen Nvidia on itse asiassa alakynnessä. Siihen on syynä AMD:n elegantti ratkaisu käyttää DisplayPort-liitäntöjä tarjoamaan Radeon HD 6990:n viisi erillistä näyttöliitäntää, mikä jättää kokonaisen korttipaikan verran vapaata tilaa ilman puhaltamiseksi ulos kotelosta. Nvidia tarjoaa kolme dual-link-DVI-liitäntää ja yhden mini-DisplayPort-liittimen. Se on todennäköisesti kömpelömpi tapa tarjota vähemmän liitäntöjä, mutta ymmärrettävä ratkaisu, kun ottaa huomioon, että yksi GF110-piiri tarjoaa normaalistikin vain kaksi liitäntää. Neljän portin viemän tilan vuoksi jäljelle jää vain hieman yli puolet korttipaikan pinta-alasta tuuletusta varten.
On myös huomionarvoista, että Nvidian tuulettimen nopeussäätö on hienovaraisempi kuin AMD:n. Testeissä kävi ilmi, että Radeon HD 6990:n tuuletin pyörii joko 2180, 2880 tai 3600 kierrosta sekunnissa. Noiden nopeuksien vaihtelu erottuu erittäin selvästi. 590 säätää tuulettimen nopeutta huomattavasti dynaamisemmin eikä sen kiihdytystä erota niin selvästi. Vaikka osa yllätystä saattaa mennä pilalle, voin kertoa että tuloksena on vain desibelin verran kovempi ääni kuin GeForce GTX 580 kuormitettuna.



Enemmän tehoa tuo enemmän lämpöä

Nvidian matalat äänentasot ovat vieläkin huomattavampi saavutus, kun ottaa huomioon sen tehonkulutuksen tason. Yhtiön mukaan GeForce GTX 590:n jäähdytysteho riittää 365 wattiin saakka. Se on numeroiden perusteella parempi kuin AMD:n Radeon HD 6990, jonka TDP-arvoksi on merkitty 375 wattia kun käytetään peruskelloja 830 MHz:n taajuudella ja huimat 450 wattia kun korttia ylikellotetaan (ja nostetaan jännitteitä) sisäänrakennettua kytkintä käyttämällä. Numeroista huolimatta GeForce GTX 590 käyttää kuitenkin enemmän tehoa kuin 6990 ylikellotustilassa. Ero ei ole suuren suuri (5 W), mutta GTX 590 on silti eniten kuluttava malli huolimatta Nvidian ilmoittamista luvuista.

Tehontarpeen tyydyttämiseen vaaditaan kaksi 8-pinnistä lisävirtaliitintä ja Nvidia suosittelee vähintään 700 watin virtalähdettä käytettäväksi kortin seurana.

Kommentoi artikkelia