Nvidia GeForce GTX 560 Ti: GF114 saapuu, GF100 poistuu näyttämöltä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Jälkikirjoitus: AMD kuokkii juhlissa 20 Radeon HD 6950 1 GB –kortin kanssa


Vaikka arvostamme hyvää kilpailua, huono markkinointi saattaa toisinaan olla erittäin ikävää.

AMD lähestyi meitä viime viikolla ja kertoi julkaisevansa Radeon HD 6950 1 GB –mallin helmikuun puolivälissä 269 – 279 dollarin hintaan. Ajattelin ”Okei, katsotaan asiaa sitten kun se tulee markkinoille. Siihen asti kyseessä on merkityksetön paperijulkaisu ja spekulaatiot”.

Tietysti puolen viikon maissa meille tipahti postissa kyseinen kortti, joten ajoin sillä kaikki tässäkin artikkelissa tehdyt testit.



Lähes jokaisessa tapauksessa pienemmällä muistilla (ja tiukemmilla muistin ajoituksilla) varustettu malli saavutti yhden tai kaksi ruutua enemmän kuin 2 GB –malli. Sitä ei tarvitse esittää sivullisella taulukoita. Sen voi kirjaimellisesti odottaa pärjäävän yhden tai kaksi ruutua paremmin. Ainoastaan kerran pienemmästä muistista oli haittaa ja se tapahtui Metro 2033 –pelissä 4x MSAA ja 16x AF –asetuksilla, jolloin ruudunpäivitysnopeus tipahti 10 FPS:n verrattuna 2 GB –mallin 30 FPS:n.

Olen sitä mieltä, tämä on se Radeon HD 6950 joka AMD:n olisi pitänyt julkaista ensimmäisenä, mieluummin kuin 300 dollarin hintainen 2 GB –malli. Se kuitenkin päätti toisin, johtuen luultavasti halusta suojella 240 – 260 dollarin hintaluokassa olevan Radeon HD 6870:n markkinoita. On melko selvää, että AMD piti 1 GB mallin julkaisua varalla ja kehitti tämän uuden mallin hieman ennen Nvidian julkaisua, kun se näki mihin GTX 560 Ti pystyy. Radeon HD 6870:n myynnin menettäminen halvemmalle 6950 –mallille vaikutti ilmeisesti AMD:n mielestä paremmalta, kuin myynnin menettäminen Nvidialle.

Nyt GeForce GTX 560 Ti:n julkaisupäivänä AMD kertoo, että Radeon HD 6950 1 GB hinnoitellaan 259 dollariin ja Radeon HD 6870 hinta tippuu 219 dollariin ilman erityisiä alennuksia. Noiden hintojen pysyvyys jää kuitenkin nähtäväksi. AMD:n yllätysjulkaisu ei kuitenkaan muuta näkemystänit GeForce GTX 560 Ti:n suhteen. Se ei edelleenkään vaikuta erityisen houkuttelevalta päivityskohteelta. AMD:n tarjonta on tällä hetkellä parempaa suorituskykynsä kannalta.

Halpamainen tarina jatkuu…

Tilanteen piti jäädä tähän, kunnes AMD kykenisi saamaan Radeon HD 6950 1 GB –kortteja myyntiin asti. Sitten Nvidian julkaisua edeltävänä iltana minulle lähetettiin viesti, että AMD on onnistunut saamaan yhden valmistajan tuotteita myyntiin Newegg-kauppaan 259 dollarin hintaan. Aika sopivaa, eikö? Tätä kirjoittaessa Neweggin varastosta löytyy 20 korttia, joiden olemassaolon myös kauppa varmisti. Siinä vaiheessa kun tämä teksti julkaistaan, niitä ei enää kuitenkaan luultavasti ole saatavilla missään.



Selvästikin 20 ihmistä tulee olemaan erittäin onnellisia saadessaan kortin, joka on nopeampi kuin GeForce GTX 560 Ti tasan samalla hinnalla. Kaikkien muiden täytyy vain odottaa. Tämä on joka tapauksessa yksi törkeimpiä markkinointitemppuja joita olen nähnyt. AMD:n ei olisi tarvinnut pilata Nvidian julkaisua tällä naurettavan pienellä erällä kortteja. Ne olisivat olleet yksinäänkin tarpeeksi hyviä, jopa aiemmin ilmoitetulla 269 – 279 dollarin hinnalla.

Radeon HD 6950 1 GB ei ole oikea kortti, jos tarkoituksena on pelata kolmen ruudun leveydellä Eyefinity-tilasa CrossFire-kokoonpanolla. Siihen tarkoitukseen kannattaa hankkia 2 GB muistilla varustettu malli, joka jaksaa pyörittää 5760x1080 resoluutiota AA- ja AF-asetuksilla. Se on kuitenkin houkuttelevampi vaihtoehto kuin Radeon HD 6950 2 GB, jos tarkoituksena on perlata 1920x1080 resoluutiolla kaikki yksityiskohdat täysillä tai 2560x1600 tasolla hieman lasketuilla grafiikka-asetuksilla.

Eli käytännössä tämä kortti on erittäin hyvä vaihtoehto ja sen avulla säästää 30 tai 40 dollaria, jos näyttömuistia ei ole tarkoitus kuormittaa ylettömästi. Se on myös vahva kilpailija Nvidian GeForce GTX 560 Ti:lle.

Alkuperäinen artikkeli: Nvidia GeForce GTX 560 Ti Review: GF114 Rises, GF100 Rides Off
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini

Kommentoi artikkelia