Kuvissa: Science Fiction -teknologiaa jota haluaisimme nähdä todellisuudessa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Kuvissa: Science Fiction ?teknologiaa jota haluaisimme nähdä todellisuudessa




KITT

Knight Industries Two Thousand, eli KITT, oli Pontiac Firebirdin asennettu tekoäly jolla oli käytössä myös useita Bond-tyyppisiä leluja. Tässä autossa oli käytännössä kaikki mitä ikinä saattoi toivoa: molekyylisidoskuori joka oli luodinkestävä, perään asennetut rakettimoottorit joiden avulla päästiin huimiin nopeuksiin (ja todella uskottaviin hyppyihin), sekä moottori jolla päästiin nollasta sataan kahteen sekuntiin. Autosta teki kuitenkin siistin sen tekoäly, joka pystyi ottamaan auton haltuunsa tarvittaessa, ja laukoa samalla myös vitsejä.



Neuralizer

Men In Black -elokuvasta tuttu Neuralisoija oli kätevä keino saada ihmiset unohtamaan. Laitteella pystyi jopa tyhjentämään isonkin ihmismassan muistit.



Replicator

Yksi Star Trek Next Generationin aikaisista mielenkiintoisista teknologioista oli replikaattori. Käyttäjät pystyivät yksinkertaisesti kertomaan koneelle mitä he halusivat, ja se materialisoitui tyhjästä. Teorian mukaan se pystyi uudelleenjärjestelemään atomia pienempiä partikkeleita muodostaakseen molekyylejä, jotka sitten järjesteltiin halutun esineen muotoon. Kapteeni Picardilla oli tapana pyytää "tee, Earl Grey, kuuma" . Laitteella luotiin myös ilmaa, koneen osia ja vaatteita.



TARDIS

Kukapa ei haluaisi matkustaa ajassa? Tämän laitteen käyttö vaikuttaa liian hauskalta. Ajassa matkustamisen lisäksi sillä pystyy liikkumaan myös tilassa. Pilotti voi mennä käytännössä minne tahansa milloin tahansa ilman FTL-matkustamista (Faster Than Light ?valoa nopeampi). Haittapuolena on se, että TARDIS on 50-luvun poliisikopin muodossa, joten se poikkeaa ympäristöstään melko paljon muina aikakausina. Lisäksi se on vanhentunut, vaatii jatkuvia korjauksia ja sen ohjaussysteemi ei ole kovin tarkka lyhyillä etäisyyksillä. TARDIS on kuitenkin suurempi kuin miltä se näyttää, ja sen sisälle mahtuu kokonainen ohjauskeskus.



Kognitiivinen AI

Ajattelevien koneiden ajatus ei ole kovin uusi. Kognitiivisia robotteja ja älykkäitä avaruusalusten tietokoneita on nähty scifi-genressä vuosikymmeniä, kuten tunnetut HAL-9000, C-3PO, Data ja Terminaattori. Nämä koneet pystyivät tekemään omia arvioitaan, puhumaan ilman skriptattuja vastauksia ja jopa elämään kuten normaali ihminen. Ottaen huomioon ihmiskunnan pelon siitä, että joku päivä koneet tulevat ajattelemaan itsenäisesti ja valtaamaan maapallon, tutkijat ovat silti tavoittelemassa tämän tasoista tekoälyä. Miksi? Siirtyäkseen yli ihmisten rajoituksien. Eikö olisi ideaalista lähettää älykkäitä koneita tutkimaan Marsia tai Jupiterin kuita? Robottipuolen voi unohtaa - mitä jos meillä olisi tekoäly joka pitäisi huolen taloudestamme ja maksaisi laskut elektronisesti ja automaattisesti? Ennen pitkää tämä tulee tapahtumaan, odota vain.



Holokansi

Next Generationin aikana nähty Holokansi oli käytännössä Replikaattori isommassa skaalassa. Sen sijaan että se loisi ruokaa ja muita yksinkertaisia objekteja, Holokansi muutti yhden huoneen virtuaalimaailmaksi ? 30-luvun puitteista avomerellä matkaavaan laivaan. Toisin kuin Replikaattori, Holokansi sisälsi useita teknologioita, kuten vetosäteet, muokattavat voimakentät ja tekotuoksut luodakseen uskottavan virtuaaliympäristön. Holokansi toimi vaihteluna muuten steriileille avaruusaluksen käytäville. Turvaprotokollat olivat käytössä jottei virtuaaliympäristö olisi ihmiselle vaarallinen, mutta ne pystyttiin myös disabloimaan tarvittaessa.



Valomiekka

Jediritarin valomiekka olisi kätevä työkalu kotona. Nappia painamalla saisit joka paikan leikkurin, jolla pystyisi tarkkuustyönä leikkaamaan tarvittavan kokoisen ja syvyisen aukon. Pienempää versiota voisi käyttää puusahana tai puskien trimmaukseen.



Sonic Screwdriver

TARDISin tapaan Sonic Screwdriver on Gallifreyalaista teknologiaa, ja pystyy useisiin tehtäviin. Ruuvimeisselin lisäksi (koskematta ruuveihin) tämä laite pystyi avaamaan elektronisia ovia, aukaista käsiraudat, purkaa fuusiopommi, karkottaa haamuja, hakkeroida tietokantaan, skannata Stonehenge, antaa käskyjä androideille, sytyttää soihtuja, sinetöidä ovia , ladata ohjelmia... ja niin edelleen. Doctor Whon kirjoittajat käyttivät laitetta käytännössä aina kun ongelma oli ratkaistava nopeasti.



Tähtiportti

Kuka tarvitsee avaruusalusta kun voit kävellä madonreiän läpi? Tähtiportti teki helpoksi planeettojen välisen matkustamisen mekaanisten porttien verkoston avulla. Käyttäjät pystyvät näppäilemään osoitteen ja Tähtiportti hoitaisi porttien välisen yhteyden. Ulommalla kiekolla on yhdeksän "chevronia", jotka vaativat tietyn verran tehoa. Pyörivässä kiekossa on 39 (tai 36 riippuen sarjasta) uniikkia symbolia jotka edustavat tähtimuodostelmia, ja yksi symboli lähtöpisteelle. Kiekko pyörii ja hakee osoitteen kuuden valitun symbolin ja lähtöpisteen avulla. Kahdeksan symbolia tarvitaan toiseen galaksiin matkustamiseen, ja yhdeksän päästäkseen Stargate Universesta tutulle avaruusalukselle.



Hoverboard

Yksi suurimmista pettymyksistä siirryttäessä 2000-luvulle on selvä leijuntalautojen puute. Vuoteen 2015 on vielä onneksi aikaa. Paluu Tulevaisuuten II ?elokuvassa vuodelta 1989 teineillä oli käytössään skeittilautoja, joissa ei ollut pyöriä, vaan ne leijuivat ilmassa. Elokuvasarjaan luojan Robert Zemeckisin mukaan leijuntalaudat ovat todellisia, ja ne ovat olleet olemassa jo pitkään. Hänen mukaansa ne eivät koskaan tulleet markkinoille koska vanhempainryhmät estivät niiden valmistuksen.



RoboCop

Alexander James Murphyn poliisiura tuli ennenaikaiseen ja julmaan loppuunsa kun häntä ammuttiin haulikolla. Kuolleeksi julistamisen jälkeen Omni Consumer Products haki hänen ruumiinsa ja loi ensimmäisen RoboCopin. Vaikka saattaa vaikuttaa groteskilta antaa kyberneettisten implanttien ohjaaman ruumiin kävellä pitkin katuja, robottipoliisit ei ole kovin huono idea. Ne pysyisivät korruptoimattomina ja totteleisivat aina lakia sen kirjaimen mukaan ja tuntisivat sen läpikotaisin.



Transporter

Star Trek -universumissa transporteri oli tapa säästää rahaa. Sen sijaan että meille pitäisi näyttää avaruusaluksen laskeutuminen planeetalle, oli helpompaa "materialisoida" hahmot suoraan maan pinnalle. Transporterit nähtiin ensimmäisen kerran The Cage -pilottiepisodissa ja ovat siitä lähtien olleet pääkeino siirtyä lyhyitä matkoja planeetan ja alusten välillä. Teorian mukaan siirrettävät kohteet hajotettiin aliatomitasolla ja rakennettiin uudelleen määränpäässä. Siirtimien todettiin olevan turvallisin tapa matkustaa, kiitos biofilterin.
Sama ei toteutunut Kärpänen ?elokuvassa. Seth Brundle loi teleportterin, mutta kun hän yritti teleportata itsensä, laitteeseen tallentui hänen lisäksi myös kärpäsen tiedot, ja lopulta hän muttui hirviömäiseksi ihmisen ja kärpäsen risteytymäksi.



Aivolataukset

Olisiko mahdollista ladata tietoa suoraan aivoihin? Matrix-elokuvasarjassa tämä vaikuttaa ainakin suorasukaiselta. Istumme vain tuoliin ja lataamme harjoitusohjelman suoraan aivoihin, ja vot, nyt osaat lentää helikopterilla. Vaikka teknologia ei ole oikeasti olemassa, tutkijat uskovat, että se on tulevaisuudessa mahdollista, ja että tulemme nopeasti siirtymään kuulolaitteista implantteihin jotka tulevat nopeuttamaan ajattelukykyämme. Tekoälyä tutkiva tohtori Bruce Katz Illinoisin yliopistosta uskoo, että ihmiset tulevat ennen pitkää vastaanottamaan latauksia implanttien avulla. Loppujen lopuksi haluamme päästä ihmisaivojen rajoituksista. Evoluution luoma suunnitelma on aivan liian vaivalloinen ollakseen järkevä jatkossa.



Holografinen viestijärjestelmä

Holografinen viestijärjestelmä voisi olal hyvä ja huono asia. Positiivena puolena pöydällä pidettävä hologrammiviesti (kuten Star Wars ?elokuvissa) olisi hieno tapa keskustella ystävien ja perheen kesken. Webbikamerat ovat tällä hetkellä hienoja laitteita kun haluat nähdä kaukana olevia ystäviä ja perheenjäseniä, mutta hologrammi mahdollistaisi paremman kontaktin ja interaktion. Huonona puolena kaikki eivät välttämättä halua näkyä keskustelukumppaneille, esimerkiksi heti herättyään, tai pöntöllä istuessa. ?Sori, just nyt ei pysty?.



Kommunikaatiokivet

Stargate-universumissa pitkän matkan kommunikaatioon tarkoitetut kivet ja niiden mukana tuleva alusta ovat kovassa käytössä kun fyysinen kommunikointi ei ole mahdollista. Alteranien luoma teknologia keksittiin kun Ancientien ja Orin välit rikkoontuivat. Haittapuolena teknologiassa on se, että se vaatii kaksi henkilöä, ja he vaihtavat paikkaa toistensa ruumiissa. Tämä tietysti johtaa siihen, että voit tehdä jonkun tosien ruumiilla mitä tahdot, mutta niin pystyy myös sinun ruumiissasi oleva.



Federaation sairastuvat

Star Trekin aikajanalla tulevaisuus on paikka, missä raha ei ole tarpeellista, lapsilla ei ole nälkä ja luut voidaan korjata laitetta heilauttamalla. Lääketeknologia Trekin fiktionaalisessa tulevaisuudessa on inspiroinut keksijöitä, mutta antaa myös toivoa siitä, että tulevaisuudessa olemme entistä terveempiä. Avoimet haavat voidaan sulkea ja parantaa yhdellä istumalla. Lääkkeet voidaan siirtää ihon alle ilman neuloja. Holografinen tohtori voisi tehdä samat asiat kuin orgaaninen vastine. Monet teknologiat, kuten hyposuihke, trikooderi, skannaavat sängyt ja laserterät ovat jo hyvää matkaa tulossa todellisuuteen ja sairaaloihin.



Voimasormus

DC-universumissa voimasormus voi tehdä mitä vain. Sitä rajoittaa vain käyttäjän mielikuvitus. Haittapuolena on se, että laitteella on rajattu määrä latauksia, ja se on ladattava Starheart-nimisen pallon avulla. Tämä on kuitenkin pieni ongelma verrattuna voimasormuksen tuomiin loppumattomiin mahdollisuuksiin. Tyypillisesti näitä sormuksia käyttävät Green Lantern Corps. Tosielämässä joudut valitettavasti tyytymään muovireplikaan joita löytyy sarjakuvakaupoista (erikoisvoimat myydään erikseen).



Hibernaatiokammiot

Horroskammion edut pitäisi olla melko selkeät. Lääketieteen puolella potiilaat voitaisiin laittaa horrostilaan kunnes tarvittavat siirroselimet tai teknologia olisivat saatavilla. Vaihtoehtoisesti horrostilassa voitaisiin matkustaa pitkiäkin matkoja ilman psykologisia ongelmia joita muodostuisi esimerkiksi vuosien avaruusaluksella asumisen jälkeen (ja ikääntymisongelmakin olisi tietysti ratkaistu). Niille jotka eivät pidä nykyisestä aikakaudesta, voisivat mennä aikakapseliin ja odotella parempia aikoja.



Suojakilpi

Unohda etu- ja takapuskurit. Jos autoihin saataisiin Star Trek -teknologiaa, törmäykset olisivat turvallisempia. Fiktiossa suojakilvet ovat yleensä energiasta tai ladatuista partikkeleista muodostettuja ja niitä käytetään energiahyökkäyksiä tai fyysisiä törmäyksiä vastaan. Ne kestävät kuitenkin vain tietyn määrän vahinkoa, ja peräkkäisten osumien jälkeen suojat ovat yleensä joko kadonneet tai eivät kestä enää toista osumaa. Vaikuttaa melko epätodennäköiseltä, että voimakenttä pystyisi estämään törmäyksen autolla; mutta se saattaisi pehmentää iskua, suojella pieniä roskia ja hyönteisiä vastaan, ja ehkä parkkeerauskin olisi autolle turvallisempaa.

Kommentoi artikkelia