Intelin Mobile Core i5 ja Core i3: Arrandale sopii kaikille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Integroidut näytönohjaimet: Arrandale vastaan Clarkdale


Käsittelin Intelin Clarkdalesta ja Arrandalesta löytyviä HD-näytönojaimia syvällisemmin jo aikaisemmassa artikkelissa.

Vaikka 3D-laitteisto onkin sama työpöytä- ja mobiiliratkaisuissa, Arrandale-prosessorit huolehtivat suorituskyvyn ja energiatehokkuuden suhteesta paljon älykkäämmin. Turbo Boost -tekniikka on jo tuttua kauraa, se hyödyntää lämmön ja tehon ylimääräistä varaa nostaakseen kellotaajuutta.



Intelin mobiilisirut sisältävät eräänlaisen Turbo Boostin version, jota yhtiö kutsuu dynaamiseksi taajuudeksi. Se nostaa GPU:n kellotaajuutta paljon graafista laskentehoa vaativissa sovelluksissa. Koko prosessoripaketilla (koostuen 32 nm:n CPU:sta ja 45 nm:n GPU/muisti/PCIe-ohjaimista) on edelleen sama TDP-arvo. Molemmat komponentit osaavat kuitenkin paremmin jakaa käytettävissä olevat resurssit riippuen laskentehon tai graafisen tehon tarpesta.

Esimerkiksi kaksiytiminen normaalin jännitteen (35W) 32 nm:n CPU-sirun tyypilliseksi tehonkulutukseksi on arvioitu 25 W, kun taas integroitu grafiikka- ja muistiohjain kuluttaa 12,5 W koko yksikön tehonkulutuksen pysytellessä alle 35 Watissa. Tämän budjetin rajoissa nopein CPU (Core i7-620M) pyörii 2,66 GHz:n peruskelloilla ja turbon avulla maksimissaan 3,33 GHz:ssä kun vain yksi ydin on käytössä. Mutta jos ajettava sovellus vaatii GPU:lta paljon, tarjolla olevan TDP:n rajoissa GPU:n kellotaajuutta voidaan nostaa aina 766 MHz:n asti. Äärimmäisissä tilanteissa, jotka Intel on määritellyt tilanteiksi, joissa kotelointi ei ole rajoitettu lämpötilan suhteen ja se pystyy ylittämään tehonkulutusrajansa, prosessori pystyy käyttämään tehoa 29 Wattiin asti, jättäen 6 Wattia näytön- ja muistinohjaimelle. Tai vaihtoehtoisesti näytönohjain voi käyttää maksimissan 20 W, jättäen 15 W prosessorille.

Pienemmän jännitteen ja 25 W:n sirut pidetään vieläkin tiukemmassa narussa ja CPU:n nopeudet voivat skaalautua aina 2,13 GHz:tä 2,93 GHz:iin asti Turbo Boostin avulla tai vaihtoehtoisesti nostaa näytönohjaimen kelloja 266 MHz:sta 566 MHz:iin. Normaalisti CPU käyttää enintään 18 W ja grafiikkaa hoiteleva ydin 9,5 W. Mutta taas äärimmäisissä tilanteissa jako saattaa olla 21/4 W tai 12/13 W jaettuna kahden komponentin välille.

Dynaaminen kellotaajuus on joka tapauksessa kohtalaisen hieno ominaisuus. Vaikka sen puuttuminen työpöytäkäyttöön suunnatuista Clarkdaleista harmittaakin osaa käyttäjistä, Core i5-661:n grafiikkasuoritin pyörii jo valmiiksi 900 MHz:n kellotaajuudella ja muut vastaavat 733/533 MHz taajuuksilla.

Vaihdettava näytönojain


Jo aiemmassa Clarkfield (Core i7-920XM) testissä mainittu vaihdettava näytönohjain on nyt mukana kaikissa Arrandale-sarjan prosessoreissa ja 5-sarjan piirisarjoissa. Vaihdettava näytönohjain tarkoittaa tietysti mahdollisuutta vaihtaa lennosta integroidun ja erillisen näytönohjaimen välillä.

Ensimmäisessä Calpella-testissä tulimme siihen tulokseen, että näytönohjaimen vaihtaminen on kaikkein hyödyllisintä näissä Arrandale-prosessoreissa, koska ne joka tapauksessa sisältävät integroidun näytönohjaimen. Tulemme varmasti näkemään läppärivalmistajia, jotka liittävät peruprosessorin ja erillisen näytönojaimen samaan pakettiin keskitason pelikäyttöä varten. Eli vaikka näytönohjaimen vaihtaminen lennosta ei vielä olekkaan erityisemmin yleistynyt (vaikka se on ollut teknisesti mahdollista jo Montevinan ajoista lähtien), nyt jos koskaan on tullut sen aika.

Kommentoi artikkelia