Intelin Mobile Core i5 ja Core i3: Arrandale sopii kaikille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Lopputulos


Nyt on Tammikuu 2010 ja siitä on jo yli vuosi, kun Intel julkaisi ensimmäisen Nehalem-arkkitehtuuriin perustuvan Bloomfield-prosesorin työpöydälle. Vaikka yhtiö esittelikin ensimmäistä Nehalem-pohjaista mobiiliratkaisuaan jo Clarksfieldissä viime vuoden puolella, sitä ei ollut varsinaisesti tarkoitettu suuren volyymin tuotteeksi, syykin selvisi tekemissämme tehonkulutus testeissä.

Viisitoista kuukautta myöhemmin meillä on ensimmäinen oikea laajaan käyttöön tarkoitettu Nehalem-pohainen mobiiliprosessori. Se on mahdollista vasta nyt, kun Intel on siirtynyt 45 nm:n tekniikasta 32 nm:n prosessiin. Nämä Mobile Core i7, Core i5 ja Core i3 -prosessorit kuuluvatkin itseasiassa jo Westmere-sukupolveen.

Suuri integroinnin määrä, sisältäen grafiikkaytimen, muistiohjaimen ja PCI Express -ohjaimen erillisellä 45 nm:n suoritinpiirillä tarkoittaa sitä, että loput alustan komponentit pysyvät huomattavasti paljon yksinkertaisempina. Kaikille niin tuttu northbridge on korvattu hyvin paljon southbridgeä muistuttavalla platform controller hub -komponentilla, kaikki muu on rakennettu sisään prosessoriin.

Lopputuloksena koko Arrandale-prosessorien sarjan tehonkulutus on samalla tasolla Intelin aikaisempien tuotosten kanssa. Koko alustan pitäisi silti olla huomattavasti energiatehokkaampi kuin mikään muu Intelin aiemmista tekniikoista.

Todellisuudessa kuitenkin painotus suorituskyvyn kasvattamiseen Hyper-Threadingin, TurboBoostin ja näytönohjaimen dynaamisen kellotaajuuden muodossa pitää nämä prosessorit lähempänä TDP:tään, joka itseasaissa vähentää akkukestoa per saatavilla oleva wattitunti. Voimme kuitenkin luottavaisin mielin sanoa, että tekemiemme keskimääräistä tehonkulutusta mittaavien testien ja PCMark Vantagen taulukoiden perusteella, Arrandale tarjoaa parhaan näkemämme yhdistelmän työpöytäluokan nopeuksien ja todellisen mobiilin käytettävyyden välillä.

Pitää toki ottaa huomioon, että tämä tasapainoinen kokonaisuus saavutetaan käyttämällä Arrandalen 32 nm:n Hillel-prosessoria ja 45 nm:n Ironlake-grafiikkaydintä. Se tarkoittaa erillisen näytönohjaimen unohtamista ja samalla myös lähes kaiken 3D:tä sisältävän pois jättämistä, vaikka grafiikkasuorittimen teknikka onkin monimutkaistunut ja DirectX 10 -yhteensopiva. Onneksi se on kuitenkin pätevä moottori perinteiseen videotoistoon ja kiihdyttämään kaikkia kolmea Blu-ray-standardin kodekkeja lisäksi se myös tukee monikanavaista LPCM-audiota HDMI:n yli ja myös mahdollistaa Dolby TrueHD / DTS-HM MA:n streamauksen kotiteatteriympäristössä.

Vaikka Clarkdalen työpöytäversio ei varsinaisesti lyönyt meitä ällikällä mahtavuudellaan (ottaen erityisesti huomioon houkuttelevat kilpailijat Intelin Core i5-661:lle 200 dollarin hintaluokassa), Arrandale on huomattavasti houkuttelevampi. Näkemiin siis, Core 2 Duo. Kehitys kehittyy ja Arrandale on mukana.

Kommentoi artikkelia