Intelin Mobile Core i5 ja Core i3: Arrandale sopii kaikille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Intelin Mobile Core i5 And Core i3: Arrandale on meille kaikille


Olemme jo aiemmin testanneet Intelin Mobile Core i7-920XM -prosessoria kannettaville suunnatulla Calpella-alustalla. Nyt Intelin seuraavan sukupolven mobiilialustojen valikoima kasvaa Arrandale-pohjaisilla 32 nm dual-core prosessoreilla ja 45 nm näytönohjaimilla.

Esittely


Eikö olekkin ikävää, kun pitkällä lennolla kesken elokuvan läppäristä loppuu virta? Ainoastaan äärimmäisen virtapihi mobiilialusta kykenee pyörittämään kokonaisen elokuvan ja vielä sen jatkamaan peruskäytössä. Sellaisia alustoja ei löydy nykyään montaa.

Ensimmäinen testeihimme saapuva Arrandale-pohjainen kannettava on varusteltu mediatoiminnoilla, mutta pilaan jännityksen heti alkuunsa ja paljastan, että sekään ei ihan pysty näyttämään Blu-ray-elokuvaa alusta loppuun.

Se ei silti tarkoita, etteikö Asus K42F olisi voittaja-ainesta kestokyvyn suhteen. Onnistuimme katsomaan Transformersia Blu-rayltä 120 minuutin verran, ennen kuin 63 Wh akku tyhjeni täysin. Vieläkin vaikuttavampaa on se, että K42F näytti koko 300-elokuvan DVD:ltä jonka jälkeen akkua oli vielä 44% jäljellä.

Vertailukohdaksi voidaan ottaa aiemmin testattu Intelin Mobile Core i7-920XM joka on ensimmäinen Nehalem-pohjainen pöytäkoneen korvaajaksi tarkoitettu tuote, jos lukuun ei oteta Bloomfield-pohjaisia hirvityksiä. Olimme itseasiassa hieman pettyneitä 55 W:n TDP:llä ja erillisellä näytönohjaimella varustellun järjestelmän tehonkulutukseen, vaikkakin se saavutti parempia tuloksia, kuin aiemman sukupolven Montevina-pohjaiset koneet. Ne jaksoivat ainoastaan 44 minuuttiin asti 300-elokuvassa.

Intelin Clarkfield-pohjaisia prosessoreita ei ikinä ollut edes tarkoitettu Calpella-alustan kirkkaimmaksi tähdeksi. Aina aiemmasta pöytäkoneen korvaajien testistä asti olemme malttamattomina odottaneet Arrandalea, jonka pitäisi pyörittää monia erilaisia kannetavia keskikokoisista kevyisiin ja ohuisiin sekä ultra-kevyisiin asti. Koko elokuvan näyttäminen ja vielä 44% akkua jäljellä DVD:n jälkeen oli aikamoinen suoritus Asuksen ensimmäiseltä Arrandale-tuotteelta. Mitä muuta pieni 14" läppäri tekee yhtä hyvin?



Huipulle tarkoitettu alusta


Arrandalehan on mobiili vastine Clarkdale-alustalle, joka on esitelty tarkemmin Intel Core i5-661:tä käsittelevässä artikkelissa. Se käyttää samaa 32 nm -tekniikka ja korkean k-arvon materiaaleja sekä metal gate-tekniikkaa, minkä avulla saavutetaan 35 W, 25 W ja 18 W:n tehonkulutukset mallista riippuen.
Saatatkin sanoa “Hetkinen, eikös se ole sama kuin moni nykyisistä Intelin 45 nm Core 2 Duo -siruista? Missä parannukset?".



Kuten myös Clarkdale, Arrandale sisältä kaksi sirua yhdessä paketissa. 32 nm piisiru sisältää tuplaytimisen, Hyper-Threading-varustellun prosessorin, kun taas 45 nm sirulla on näytönohjain, muistiohjain ja PCI Express. Kun kaikki tämä on integroitu prosessoriin, ei tarvita erillistä northbridgeä. Arrandale muistuttaa kovasti Lynnfield/P55 ja Clarkdale/H55 -yhdistelmiä. Arrandalessa on jätetty pois yksi Montvina-alustalta löytyvistä välikäsistä. Energiasäästöä on saavutettu jopa 12 W:n verran poistamalla erillisellä piirillä oleva GM45 näytönojain. Vaikka Arrandale ei itsessään tarjoa suuria pudotuksia tehonkulutuksessa, alustalla on potentiaalia voittaa muutoin samalla varustelulla olevat kannettavat sekä suorituskyvyssä että kestävyydessä.

Uuden prosessorin lisäksi sarjaan kuuluu läjä piirisarjoja ja Centrino-brändätty langaton moduuli. Nyt olemme saaneet laboratorioomme yhden ensimmäisistä Arrandalea käyttävistä tuoetteista. Testaamme Asuksen K42F kannettavaa ja vertaamme sitä HP:n vanhempaan läppäriin, jonka asetukset ovat mahdollisimman samat.

Kommentoi artikkelia