Intel Core i7-875K ja Core i5-655K taistelu 4 GHz yläpuolella

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Intel: 4,8 GHz ilmalla? Totta kai!



Olisi erittäin epätarkoituksenmukaista arvioida ja testata kumpaakaan näistä uusista prosessoreista niiden vakio kellotaajuudella. Kukaan ei maksa ylimääräistä kerroinlukottomasta prosessorista vain ajaakseen sitä samalla nopeudella muutamien halvempien mallien kanssa. Sen sijaan yrittämme löytää rajat molempien lastujen kestokyvylle jäähdytettynä pelkällä ilmalla käyttäen noctuan NH-D14 kooleria. Tarkoituksena on kellottaa prosessoreita hyödyntäen lukitsemattomia kertoimia ja testata kuinka paljon käyttämättömiä tehoja löytyy Intelin 45 nm:n ja 32nm:n tekniikalla valmistetuista prosessoreista.

Lisäksi otamme mukaan muutaman Black Edition -osan, Phenom II X4 965:n ja Phenom II X6 1090T:n. Nämä kaksi AMD:n prosessoria on hinnoiteltu 185 dollariin ja 310 dollariin. Vaikka Intelin tuotteet ovat kalliimpia (216 ja 342 dollaria), neliytiminen Core i7-875K kilpailee kohtalaisen hyvin samassa luokassa kuusiytimisen Phenom II X6 1090T kanssa kun taas Core i5-655K löytää sopivan haastajan Phenom II X4:stä.

Alusta alkaen AMD:llä on etulyöntiasema hinnan suhteen, joten Intelin tehtäväksi jää osoittaa suorityskykynsä päälle 4 GHz lukemissa.

Core i7-875K


Lynnfieldin “rajoitukset" ovat kohtalaisen hyvin tiedossa, joten ei ollut yllättävää, että Core i7-875K saavutti vakaat 4,13 GHz, jonka jälkeen toiminta muuttuii epävakaaksi.

Itseasiassa onnistuimme ajamaan useimmat testit 4,26 GHz:n kellotaajuudella ennen kuin päätimme, että tämä yksilö ei yksinkertaisesti kestä kuumuutta pidemmällä aikavälillä. Käyttäen lähtökohtana Patrickin Core i5 kellotaajuus -opasta, pääsimme 1,5 Volttiin ennen kuin peräännyimme ja päättelimme, että 4,26 GHz ei tule onnistumaan. Luonnollisesti lämpö oli suurin ongelma ja CoreTemp näyttikin meidän jatkuvasti törmäävän prosessorin 99 asteen Tj arvoon. Neljännen ytimen kuumeneminen kestokyvyn rajoille asti jo siinä vaiheessa, kun muut saavuttivat 90 asteen lämpötilan, ei myöskään helpottanut asioita.

Kaikissa testeissä Turbo Boost kytkettiin pois päältä, jotta saavutettiin vakaa ylikellotus. Hyper-Threading sekä Enhanced SpeedStep jätettiin päälle.

Core i5-655K


Rehellisesti sanottuna olin eniten innostunut 32 nm:n tekniikalla valmistetun ja 216 dollaria maksavan 3,2 GHz:n Core i5:n kanssa työskentelystä. Olemme jo aiemmin kokeneet muutamia jännitteeseen liittyviä tuhoisia tapauksia Clarkdale-perustaisten prosessoreiden kanssa, joten tässä tapauksessa halusin käyttää edes hieman varovaisuutta ja harkintaa. Kunnianhimo sai minut kuitenkin valtaansa ja päädyin testaamaan jännitteitä 1,45 Volttiin asti, juuri niille rajoille, jossa Don menetti Pentium G6950:n.



Siitä huolimatta onnistuin buuttaamaan koneen 4,94 GHz kellotaajuudella. Pelkällä ilmalla. Ilman sirun hajoamista. Onnistuin jopa ajamaan muutaman testin 4,8 GHz:n taajuudella, mutta esimerkiksi 3ds Max 2010:n kaatuminen sai minut laskemaan taajuutta vielä yhdellä asteella 4,66 GHz:iin. Siltikään ylimääräistä 1,46 Gigahertsiä ei voi pitää huonona tuloksena (1,4165 Volttiin lasketulla jännittellä).



TurboBoost kytkettiin taas pois päältä ja Hyper-Threading sekä SpeedStep pidettiin käytössä. Kuten myös Core i7-875K:n tapauksessa, 8 gigatavua DDR3-muistia pyöri 1,066 MT/s nopeudella ja 7-7-7 asetuksilla. Itseasiassa lukitsemattomien osien paras puoli on se, ettei tarvi huolehtia muiden moduleiden headroom-määristä. Tietysti, jos käytössäsi on korkealaatuista DDR3 muistia, lukitsemattomat muistikertoimet mahdollistavat datanopeuksien skaalauksen ylös ja alas (vaikka yleensä ei ole tarpeen käyttää nopeuksia, jotka ylittävät tuetun 1,333 MT/s rajan).

Kommentoi artikkelia