Intel Core i5-661: Core 2:n kuolinkello

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Uudet ajurit ja kotiteatteriominaisuudet



Ohjelmat

Intel on panostanut todenteolla näytönohjainajureiden käyttöliittymään. Käyttöliittymä on saatu modernin ja hyväntuntuiseksi ja vanha tylsä ulkonäkö on heitetty romukoppaan. Intel mahdollistaa vapaavalintaisten resoluutioiden käytön, mutta mikään muu ei ole muuttunut.




Intel HD Graphics kotiteatterikoneissa
Integroidussa näytönohjaimessa Intel on panostanut erityisen paljon ominaisuuksiin, joilla on käyttöä kotiteatterikoneissa. G45-piirisarja jo mahdollisti monikanavaisen LPCM-audioulostulon HDMI:n kautta ja tuki kiihdytettyjä MPEG-2-, H.264- ja VC-1-dekoodauksia.

Clarkdalen grafiikkaydin ottaa pari askelta eteenpäin. Se tukee kahta samanaikaista videostreamia, kahta HDMI-paikkaa, DisplayPort-audiota ja häviötöntä Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio –bitstreamausta.

HD Graphics tukee xvYCC-väriavaruutta, jota on käytetty RGB- ja YCbCr-avaruuksien laajennuksena. Tämä ominaisuus koskettaa melko harvaa lukijaa ja ominaisuus vaatii myös kaikkien ketjussa olevien komponenttien tukea (Blu-ray ei tue). AVCHD-yhteensopivien videokameroiden käyttäjille tästä voi iloa olla. Windows 7 tukee xvYCC:tä. Kysyimme Microsoftilta miten asiat etenevät rauta- ja ohjelmistotukien kanssa.

Vastauksena saimme, että Windows 7 ei hyödynnä xvYCC:tä suoraan missään, mutta sitä voidaan kyllä käyttää kokoruututilassa pelattaessa. Ominaisuuden käyttösuosituksista löytyy lisätietoa Games for Windows Technical Requirements –asiakirjan liitteestä Showcase Appendix as S.6 Support High Color. Valtaosalla erillisen näytönohjaimen omistajilla on jo ainakin osittainen tuki xvYCC:lle




Kotiteatterikokoonpanoja harrastavien käyttäjien keskuudessa kiinnostavin ja käytetyin ominaisuus lienee mahdollisuus teräväpiirtoaudioformaattien bitstreamaukseen. Saimme Inteliltä CyberLinkin PowerDVD 9 Ultran betaversion, josta löytyy alustava tuki H55- ja H57-piirisarjoille. Meillä kävi huonoa onnea Onkyon TX-SR507-vaihvistimen kanssa aiemmin, joten rakensimme 24-bit/96 kHz –laitteistomme pienen vapinan kera. Onneksi nyt ohjelmistot ja rauta olivat mukavasti sopusoinnussa. Onnistuimme dekoodaamaan TrueHD-signaalia ilman minkäänlaista ongelmaa.

Aikaa sitten huomautin muutamaa yhtiötä, kuten Asusta ja Auzentechia. Heidän HTPC-äänikortit olivat ongelmissa bitstreamauksen kanssa. ATIn Radeon HD 5750- ja 5770 –mallit toivat ominaisuuden alemman hintaluokan laitteisiin. Nyt saat saman ominaisuuden pelkällä emolevypäivityksellä.

Jos koneesi ei tue rautatason HD-purkua, niin aina voit asettaa PowerDVD:n dekoodaamaan signaalin. Intelin piirisarja tuottaa ulos edelleen monikanavaista LPCM-signaalia. Tällöin saat vain 16-bit/48 kHz ääntä, mutta useimmissa Blu-ray-elokuvissa audio on jokatapauksessa 16-bittistä.

Kommentoi artikkelia