Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Mitä UEFI voi tehdä sinulle



EFI on ohjelmistokäyttöliittymä joka operoi käyttöjärjestelmän ja alustan firmwaren välillä, mahdollistaen sen korvata BIOS. Itse asiassa EFI on tarpeeksi monimutkainen, että sitä voisi kutsua melkein käyttöjärjestelmäksi. Ajurituen, rajapintojen ja palveluiden lisäksi siinä on myös shell joka antaa käyttäjien suorittaa ohjelmia komentoriviltä.
EFI sisältää järjestelmätiedot organisoituna taulukoihin ja se tarjoaa käynnistys ja ajonaikaisia palveluita käyttöjärjestelmälle. Käynnistyspalveluihin kuuluu alustus, tiedostopalvelut ja tekstuaaliset ja graafiset konsolit. Ajonaikaisiin palveluihin kellonaika, päivämäärä ja NVRAM-palvelut. Mahdollistaakseen laitteiden välisen kommunikaation kaikki EFI-ajurit ja komponentit kommunikoivat erityisprotokollien kautta. Ajurit ovat myös tärkeitä, sillä EFI laiteajuriympäristö, EFI Byte Code (EBC) on suoritinriippumaton ympäristö joka mahdollistaa laitteen alustuksen ja toiminnan (lukuunottamatta OS-riippuvaista laitteistoa jolla on erityisiä ominaisuus- ja ajurivaatimuksia kuten huippunäytönohjaimilla).



Menneet ovat päivät kun tarvitsin boot manageria käynnistääksesi eri käyttöjärjestelmiä. EFI implementoi oman boot managerinsa pitämään huolen tästä. Myös laitteistokasaajat saavat uusia mahdollisuuksia koska EFI-laajennuksia voi myöhemmin lisätä useista vakaista sijainneista. Tämä tarkoittaa sitä, että PC-valmistaja voisi käyttää asiakkaan haluamaa emolevyä ja alustaa ja samalla lisätä siihen ominaisuuksia EFIn kautta kovalevyltä tai mahdollisesti jopa Internet-latauksena.



Koska EFIn Platform Initialization (PI) -ominaisuus tarjoaa Compatibility Support Moden (CSM), jolla se voi ilmoittaa uusista rajapinnoista, se pystyy myös tarjoamaan legacy BIOSin. Ottaen huomioon hyödyt UEFIn käyttöönotto valmistajien näkökulmasta pitäisi olla hyvin houkuttelevaa. Tällä hetkellä kuitenkin laaja tuki on olemassa vain paperilla.

Kommentoi artikkelia