Konepakettiopas: Marraskuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

VR-pelikone kohtuuhintaan – Virtalähteet ja jäähdytys



Virtalähde:



Virtalähteen koko kannattaa suhteuttaa kokoonpanon tehonkulutukseen niin, että siihen jää riittävästi pelivaraa. Erityisesti ylikellotettaessa kokoonpanoa tehonkulutus saattaa nousta merkittävästi, vaikka yleisellä tasolla kulutus saattaakin olla verrattain maltillinen. Jos ylikellotusta ei aio harrastaa, laadukas 500 W virtalähde pitäisi olla täysin riittävä. Jos tarkoituksena on valita R9 390 -näytönohjain ja i5-6600K -suoritin ylikellotettuna, kokoonpano ei edelleenkään saavuttane 500 W rajaa jatkuvassa käytössä, mutta virtalähteen on silti hyvä olla astetta kookkaampi. Erityisesti 12V linjojen tarjoama ampeerimäärä saattaa muodostua joissain tapauksissa esteeksi näytönohjaimen ylikellotukselle jos linjat on eritelty. Tehokkaampaa virtalähdettä tarvitaan myös mahdollisen SLI/CF-päivityksen myötä, mutta emme tällä hetkellä suosittele useamman kortin kokoonpanoa, emmekä näin ollen anna suositusta sille sopivalle virtalähteelle. Tulevien näytönohjainten energiatehokkuus pitäisi myös olla sen verran hyvä, että 650 W virtalähde voi riittää myös kahdelle kortille.



Seasonic S12II-520 Bronze
Teho: 520W
Hinta: ~65€


Seasonic on luotettava virtalähdemerkki, ja erityisesti budjettikategoriassa ei kannata pihistellä luotettavuuden suhteen. S12II-520 pitäisi olla riittävä myös ylikellotusta varten, mutta mitä lähemmäksi 520 W maksimikulutusta lähestytään, sitä heikommaksi 80+ Bronze -leimalla varustetun virtalähteen hyötysuhde muuttuu. Lisäksi korkeampi rasitus nostaa yleensä myös tuulettimen toimintanopeutta ja melutasoa.



EVGA Supernova G2 650
Teho: 650W
Hinta: ~100€

Vaikka EVGA on tunnettu näytönohjaimistaan, ei laadussa ole puutteita virtalähteidenkään osalta. Supernova-sarjan virtalähteet on arvosteltu mm. JonnyGurun toimesta korkein arvosanoin, ja 80 Plus Gold -virtalähde tarjoaa yllin kyllin tehoa ylikellotustakin varten. Hintavammassa mallissa on myös modulaariset virtapiuhat, mikä helpottaa johdotusoperaatiota kokoamisvaiheessa.

Jäähdytys:



Intelin uusien Skylake K-suorittimien mukana ei tule vakiojäähdytintä. Markkinoilta löytyy edullisia jäähdyttimiä jotka eivät vaivaa korvia yhtä paljon kuin Intelin vanha perushyrrä, ja 6600K:n kohtuullinen ylikellotus ei vaadi mahdottomia jäähdytyksen osalta.



Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev 2
Tuki: LGA1366, 115x, 775, AM3, AM2+, AM2, 939
Hinta: ~20€


Arcticin tornimallinen jäähdytin on ennen kaikkea hiljainen, ja mahdollistaa myös kevyen ylikellotuksen pienellä panostuksella. Jäähdyttimen tuuletinosa saattaa kuitenkin osua korkeampiin muistisiileihin pienemmissä mATX-emolevyissä.



Thermalright HR-02 Macho Rev.B.
Tuki: LGA775, 115x, 1366, 2011, AMD AMx, FMx
Hinta: ~45€


Thermalright Macho Direct edustaa keskikokoisten tornijäähdyttimien kategoriaa, mikä on hyvä valinta useimmille hyvää hinta/laatu-suhdetta etsiville. Jäähdytin on riittävä i5-6600K:n ylikellotukseen, ja sen mukana tuleva 140 mm PWM-tuuletin pitää pyörimisnopeuden ja melutason matalana.

kommentti 1

oxygenol

Tuohon budjettikoneeseen olisi ollut parempi valita i5-6500, gtx1060(vaihtoehdoksi), 256gb ssd + 1tb hdd, 2133mhz muistit ja asrockin emo. Hinta olisi saatu puristettua siihen 1000€ paikkeille ja 1440p pelaaminen onnistuisi silti yhtä hyvin.

Kommentoi artikkelia