Googlen älylasien ergonomia, suorituskyky ja käytännöllisyys testissä

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Valtteri Ahonen | 2 kommenttia

Glassin etiketti

Testien perusteella näyttäisi siltä, että Glassia ei luultavasti tarvitse kiskoa päästä kipeiden korvien tai herkän nenänvarren vuoksi, mutta mikä sitten voisi olla syy tempaista lasit kasvoilta. Tästä aiheesta saattaisi syntyä oma artikkelinsa (tai parikin).

Viikonlopun mittaisen testin perusteella jokainen edes hiukan ajattelevainen ihminen tuntee tekevänsä muiden olon epämukavaksi pitäessään älylaseja päässään missä tahansa, missä olisi outoa käyttää videokameraa. Esimerkiksi leikkipuiston kentällä lasit saavat käyttäjänsä näyttämään lapsia vaanivalta psykopaatilta. Baarissa? Kieltämättä hieman outoa sielläkin. Perheen kanssa päivällisellä vanhempi herrasmies huomautti laseista tiukkaan sävyyn, vaikkei lopulta ollut edes aivan varma, mitkä ne olivat.

Esimerkiksi ulkona syömisessä lasien kanssa tulee vastaan myös jo monessa paikassa omaksutut käytännöt, joiden myötä Glassin käyttäminen sisätiloissa on kiellettyä. Kieltoja on myös esimerkiksi strippiklubeilla ja kasinoilla.



Luultavasti kuitenkin mielipide laseja kohtaan muuttuu, mikäli ne yleistyvät. Useamman kerran testin aikana sitä huomasi selailevansa tekstiviestejä tai videoita käsi ohimolla tähdäten laseilla suoraan johonkuhun, joka tuijottaa takaisin lievästi sanottuna kummeksuen. Kieltämättä tilanne vaikuttaa oudolta, eikä toisella ole mitään vedenpitävää keinoa tietää, mitä olet lasien kanssa tekemässä. Ehkä vastapuolta hieman rauhoittaa se, että esimerkiksi kuvan ottamiseen tarvitaan ”OK Glass, ota kuva” –tyyppinen äänikomento. Tämän voisi ajatella olevan bluetooth-handsfreehin yksikseen puhelevan seuraava askel.



Yksityisyyskeskustelu tulee olemaan tapetilla vielä pitkään sen jälkeen, kun Google Glass on laajalti saatavilla, mutta pääosin siksi, että Glass on niin silmiinpistävä. Jos joku haluaisi ottaa perverssejä kuvia pitkin päivää, hän tekisi sen jollain, mikä ei huutaisi ”katso, naamaani on kiinnitetty kamera”, ja kukaan ei huomaisi. Asiasta ei keskusteltaisi, koska kukaan ei tietäisi siitä.

Ennemminkin pitäisi ehkä olla huolestunut Glassista käyttäjien näkökulmasta, kun nettiin tursuaa pian videoita ja kuvia heidän elämästään. Vain pari tuntia alla nähtävän lounastusvideon julkaisusta joku oli jo selvittänyt, missä kuvaaja asuu ja keksinut nopeamman reitin ravintolasta kotiin.



Onneksi videolta tajuttiin editoida pois esimerkiksi siinä näkynyt luottokortin numero. Osoitteet ja julkiset paikat ovat toki usein helposti saatavilla muutoinkin, mutta pienet, tärkeät ja oikeasti yksityiset asiat ovat niitä, joita helpoiten jättää ajattelematta. Valtio tarkkailee ihmisiä selän takana jo riittävästi.

Ei varmaan mene kauheasti metsään suositella terveen maalaisjärjen käyttöä sen suhteen, missä Glassia kannattaa käyttää ja missä ei. Valitettavasti tämä on kuitenkin hyve, jota tänä päivänä käytetään harmittavan harvoin. Ne, joiden pitäisi kiinnittää asiaan huomiota, eivät edes kuuntele, ja tämä on se syy, miksi Glass on seuraava asia, jonka käyttö kielletään autolla ajaessa.

kommenttia 2

Baalaaxa

Quote:
Tallennustila: 16 GB josta käytössä noin 12 GB

Ilmeisesti tässä tarkoitetaan: "16GB josta käytettävissä noin 12GB".
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13. kesäkuuta, 2013 @ 5:30

G0lden_Kebab

Sain kerran pikaisesti koittaa noita googlen laseja, tuntu kyllä tosi omituiselta päässä varsinkin kun se toinen sanka on todellakin massiivinen, mutta istuivat yllättävän hyvin kyllä minunkin isoon kupoliin.

Katseita kerää tuollaiset kyllä, se on varma

Enkä kyllä epäile noiden kätevyyttä tietyissä tilanteissa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1. lokakuuta, 2013 @ 17:50

Kommentoi artikkelia